Εμβόλια για κορωνοϊό: Ποιοι είναι υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας

Κόντρα στο πολιτικό σκηνικό έχει φέρει η συζήτηση περί απελευθέρωσης της πατέντας

Αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 

 

Θέμα συζήτησης παγκοσμίως έχει γίνει η περίπτωση απελευθέρωσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς προς το παρόν, μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τις πατέντες έχουν την άδεια να παρασκευάζουν εμβόλια κατά της Covid-19 και η διάθεσή τους γίνεται βάσει συμφωνιών που συνάπτουν με χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

 

 

Ζήτημα όμως έχει τεθεί λόγω της μικρής διαθεσιμότητας εμβολίων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, που ζητούν εδώ και καιρό μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης.

 

 

Ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας, και ταυτόχρονα  η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid», για να συμπληρώσει:

 

 

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών».

 

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες διαφωνούσαν με αυτήν την πρόταση, για πολλούς και ποικίλους λόγους.

 

Στην ΕΕ ακούγεται το επιχείρημα ότι η απελευθέρωση της πατέντας δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα στη διανομή των εμβολίων καθώς το βασικότερο ζήτημα είναι η παραγωγική ικανότητα. Η φαρμακευτική βιομηχανία υποστηρίζει ότι η καινοτομία, καθώς και η ποιότητα και η ασφάλεια των εμβολίων εξαρτώνται από τις πατέντες, ενώ υπάρχουν ακόμα και ενστάσεις σχετικά με την καινοτόμο τεχνολογία mRNA, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους, χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

 

 

Πολιτική κόντρα στη χώρα μας

 

Ανεπηρέαστη δεν έμεινε ούτε η Ελλάδα, καθώς ξέσπασε πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

 

 

«Να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο» καλούν κυβερνητικές πηγές τον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

 

 

Για να συνεχίσουν: «Να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα, ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

 

 

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αυτογελοιοποίηση» του πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα της άρσης της πατέντας, τονίζοντας ότι «καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας».

 

 

Η Κουμουνδούρου επεσήμανε ότι «η πρόταση, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος». Σημείωσε, επίσης, ότι «η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».