Χάπι βιασμού: Αυτές οι συσκευές το ανιχνεύουν στο ποτό και σας προειδοποιούν για τον κίνδυνο (Βίντεο)

Η εγκληματική αυτή πρακτική αποτελεί συχνό φαινόμενο και στις ΗΠΑ

Διαστάσεις έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση για το «χάπι του βιασμού» με φόντο την υπόθεση βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να καθίσουμε μόνες σε μια γωνία, μέχρι τη στιγμή που με κέρασαν ένα ποτό. Είχα πιει σαμπάνια και εκείνο που με κέρασαν δεν ήξερα τι είναι..» δήλωσε η 24χρονη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, με τις τοξικολογικές εξετάσεις που αναμένεται να βγουν το προσεχές διάστημα να ρίχνουν φως στην υπόθεση και στο ενδεχόμενο να είχε ρίξει οι εμπλεκόμενοι κάποια ουσία στο ποτό της 24χρονης.

Η εγκληματική αυτή πρακτική αποτελεί συχνό φαινόμενο και στις ΗΠΑ ενώ, σύμφωνα με το gov1.com, σε κάθε κολεγιακή πόλη της Αμερικής και οπουδήποτε υπάρχει κλαμπ ή μπαρ θεωρείται σχετικά εύκολο να συναντήσει κανείς το περιβόητο χάπι του βιασμού.

Για αυτό το λόγο, εφευρέτες κι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανακαλύψουν συσκευές που να εντοπίζουν τη ναρκωτική ουσία στο ποτό. Προς το παρόν υπάρχουν σουβέρ, κύπελλα, καλαμάκια, βερνίκια νυχιών και ακόμη και μια έξυπνη συσκευή που έχει τη δυνατότητα αποτροπής του κινδύνου.

Το σουβέρ που εντοπίζει την ουσία με δύο σταγόνες ποτού

 

 

Το μεγαλύτερο προνόμιο που προσφέρει αυτό gadget ανίχνευσης ναρκωτικών βιασμού από την Drink Safe Technologies, με έδρα τη Φλόριντα, είναι ότι είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό τους και στο Amazon.com.

Μπαρ, σχολεία, οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κοινωνικές ομάδες, αλλά και μεμονωμένα άτομα μπορούν να τα αγοράσουν και να κυκλοφορούν με αυτό ασφαλείς.

Τα σουβέρ μπορούν να αποθηκευτούν σε πορτοφόλι ή σε τσάντα και δεν αλληλεπιδρούν απευθείας με το ποτό, πράγμα που σημαίνει ότι το προϊόν δεν απαιτεί έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Ο ιστότοπος υποδεικνύει ότι τα σουβέρ απαιτούν φως, δύο σταγόνες ενός ποτού και στη συνέχεια λίγα λεπτά για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει πράγματι στο ποτό κάποια παράνομη ουσία. Συνεπώς, μπορεί να βγάλει εσφαλμένο αποτέλεσμα αν ο καταναλωτής δεν το χρησιμοποιήσει σωστά.

Το βερνίκι που έγινε… νόμισμα

 

 

Τέσσερις φοιτητές μηχανικής στο North Carolina State University άρχισαν να αναπτύσσουν ένα βερνίκι νυχιών για την ανίχνευση ναρκωτικών για βιασμό το 2015 με την ονομασία SipChip.

Με το βερνίκι ο ενδιαφερόμενος έβαφε το νύχι του, το έβαζε στο ποτήρι με το ποτό και καταλάβαινε ότι το ποτό ήταν νοθευμένο, αν το νύχι άλλαζε χρώμα. Πλέον, επτά χρόνια μετά, η εν λόγω τεχνολογία βελτιώθηκε και έχει αποτελεσματικότητα εντοπισμού μεγαλύτερη από 99%.

Με ένα δισκίο σε μορφή νομίσματος – μπορείτε να το κουβαλάτε στα κλειδιά σας – το βουλιάζετε στο ποτό κι αυτό λειτουργεί σαν τεστ εγκυμοσύνης.

Με μια γραμμή το ποτό έχει ναρκωτικές ουσίες, με δύο είναι καθαρό. Το αποτέλεσμα βγαίνει μέσα σε διάστημα τριών λεπτών.

Τα καλαμάκια και τα ποτήρια

Αφού ναρκώθηκε ενώ ήταν έξω ένα βράδυ, ένας δικηγόρος από τη Βοστόνη, ο Μάικλ Άμπραμσον, άρχισε να αναπτύσσει την τεχνολογία DrinkSavvy, η οποία ελέγχει το ποτό σας για ναρκωτικά βιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Επομένως, ακόμη κι αν αγοράσετε καθαρό ποτό και κάποιος σας ρίξει χάπι, η εν λόγω τεχνολογία υπόσχεται ότι το εντοπίζει αμέσως.

Αν και ξεκίνησε με την παραγωγή ειδικών καλαμακιών, πλέον η εταιρεία βγάζει και ποτήρια. Η Drink Savvy συγκέντρωσε περισσότερα από 50.000 δολάρια το 2012 μέσω μιας εκστρατείας crowdfunding ενός μήνα, σύμφωνα με το CNN. Το επόμενο έτος, ο Abramson είπε στο NBC Connecticut ότι τα προϊόντα θα πωλούνταν σύντομα σε μπαρ και ιδιώτες.

Η DrinkSavvy δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να φέρει στην αγορά ένα καλαμάκι ανίχνευσης ναρκωτικών. Τρεις μαθητές στη Φλόριντα επινόησαν «έξυπνα» καλαμάκια που γίνονται μπλε σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποια ναρκωτική ουσία στο ποτό.

Το gadget που με ένα λαμπάκι δείχνει τον κίνδυνο

Ονομάζεται pd.id και είναι το προσωπικό gadget για τον εντοπισμό χαπιών βιασμού στο ποτό. Το δημιούργησε μια ομάδα ερευνητών από το Τορόντο, έχει το μέγεθος ενός USB stick, είναι επαναχρησιμοποιήσιμο, απλό και κοστίζει περίπου 75 δολάρια.

Κόκκινα και πράσινα φωτάκια LED ενημερώνουν τον χρήστη εάν ένα ποτό είναι ασφαλές ή όχι. Σύμφωνα με την καμπάνια για την προώθηση της συσκευής, μπορεί να στείλει ακόμη και ειδοποιήσεις σε smartphone εάν κάποιο ποτό εντοπιστεί «πειραγμένο». Στο τέλος ξεπλένεται με νερό. Φυσικά, ακόμη δεν έχει κυκλοφορήσει στην ευρεία αγορά.