Αυτά είναι τα «προνόμια» που εξετάζει η κυβέρνηση για όσους εμβολιαστούν

Η άποψη των ειδικών

Με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, η κυβέρνηση στοχεύει να παραχωρήσει ορισμενα προνόμια.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο συζητά να δώσει προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί, κυρίως από το φθινόπωρο. Με δεδομένο μάλιστα ότι νομικά δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να υποχρεωθούν να εμβολιαστούν, στο συγκεκριμένο πεδίο αναζητούνται κίνητρα, που θα τους οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

Παραθυράκι για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

«Παραθυράκι» για προνόμια στους εμβολιασμένους, αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμών συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «θα μπορούσε να δοθεί κάποιο προνόμιο στους εμβολιασμένους, ειδικά κυρίως στο ζήτημα ευκολότερων άρσεων περιορισμών που μπορεί να συνδέονται με τις μετακινήσεις».

 

 

Μέχρι στιγμής, σημειώνεται πως οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι συμβάλλουν στη δημιουργία του τείχους ανοσίας και είναι δυσκολότερο να νοσήσουν, μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αφού όμως έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους), ενώ από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

 

 

Σαφώς ακόμη είναι νωρίς για αποφάσεις, καθώς όπως τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η συζήτηση αυτή θα έχει βάση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 

 

Ποια είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων που εξετάζει η κυβέρνηση

 

Τα κίνητρα  προνόμια που συζητιούνται για τους εμβολιασμένους θα έχουν ως επίκεντρο την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

 

 

Ειδικότερα, κεντρικός προσανατολισμός είναι όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού να εισέρχονται ελεύθερα με την απλή επίδειξή του σε εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, χώρους διασκέδασης καθώς και μέσα μεταφοράς, όπως τα αεροπλάνα και τα πλοία.

 

 

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό, rapid ή self test

 

 

Τι λένε οι ειδικοί

Στο ενδεχόμενο προνομίων στους εμβολιασμένους αναφέρθηκαν και οι ειδικοί.

 

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε ότι δεν πρέπει να κάνουμε λόγο για προνόμια εμβολιασμένων αλλά για διευκόλυνση κάποιων δραστηριοτήτων. «Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα, το συζητάμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει», σημείωσε.

 

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, σημειώνοντας μάλιστα πως εάν δεν γίνουν από το κράτος θα γίνουν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που θέλουν να περιχαρακώσουν τις δραστηριότητές τους. Έφερε ως παράδειγμα συνέδρια που διενεργούνται αυτή τη στιγμή από μεγάλες ιατρικές εταιρείες υβριδικά ή διά ζώσης, όπου για να συμμετάσχεις είναι προϋπόθεση να έχεις είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε μοριακό τεστ 72 ωρών.