Υεμένη: Βομβιστική επίθεση με 26 νεκρούς στο αεροδρόμιο του Άντεν

Περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν

Η επίθεση έγινε στο αεροδρόμιο του Άντεν.

 

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Άντεν, στην Υεμένη.

 

 

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την προσγείωση εκεί του αεροπλάνου που μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία την κυβέρνηση της Υεμένης που σχηματίσθηκε πρόσφατα, ανέφεραν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο σε νεότερο απολογισμό. Ο πρωθυπουργός Μαέεν Αμπντουμαλίκ Σαέντ και τα μέλη της κυβέρνησης διέφυγαν αβλαβείς και μεταφέρθηκαν στο προεδρικό μέγαρο.

 

 

Ο υπουργός Επικοινωνίας σημείωσε πως οι εκρήξεις αποτελούν έργο «δειλής τρομοκρατικής επίθεσης» από αντάρτες των Χούθι. Ο ακριβής αριθμός των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ωστόσο οι εκρήξεις ήταν εξαιρετικά ισχυρές. Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν την ώρα που τα μέλη της κυβέρνησης αποχωρούσαν από το αεροδρόμιο.

 

 

Τι πρεσβεύει η νέα κυβέρνηση της Υεμένης

 

Η κυβέρνηση της Σαέντ συστήθηκε σε μια προσπάθεια να λειάνει τις διαφορές μεταξύ των δυνάμεων που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Υεμένης, Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χαντί, και τους αυτονομιστές του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου.

 

 

Η νέα κυβέρνηση φέρεται να συμβάλλει στον πόλεμο ενάντια στους αντάρτες του κινήματος των Χούθι, που ελέγχει την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο τμήμα της βορειοδυτικής Υεμένης.

 

 

Η φρίκη του εμφυλίου στην Υεμένη

 

Ο εμφύλιος σπαραγμός στην Υεμένη ξεκίνησε το 2015, όταν ένας συνασπισμός στρατιωτικών δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε επίθεση προκειμένου να καταστείλει τους αντάρτες και να επαναφέρει στην εξουσία τον πρόεδρο Χαντί.

 

 

Ο εμφύλιος καταμετρά περισσότερους από 100.000 νεκρούς, ενώ είχε ως συνέπεια μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με εκατομμύρια ανθρώπους στα όρια της πείνας.