Η δοκιμή έγινε χθες Πέμπτη στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων του Σοχάι και επιβεβαίωσε την αξιοπιστία και τη σταθερότητα του κινητήρα, παρέχοντας εγγυήσεις για την «ανάπτυξη ενός νέου τύπου στρατηγικού οπλικού συστήματος». σύμφωνα με το KCNA. Τη δοκιμή επέβλεψε με τσιγάρο ανά χείρας και εμφανώς ικανοποιημένος ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αυτή τη φορά πάντως χωρίς την κόρη του.
Ο Bορειοκορέατης ηγέτης εμφανίστηκε πολύ πιο χαλαρός κατά την εκτόξευση «φορώντας ένα καφέ σακάκι και ένα φαρδύ παντελόνι που του έδινε μια πιο casual εμφάνιση – σε αντίθεση με την αισθητική του “υπερ-κακού”, που καλλιεργούσε φέτος εμφανιζόμενος με δερμάτινη καμπαρντίνα», σχολιάζουν με δηκτική διάθεση δυτικά ΜΜΕ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεωρεί τον κινητήρα στερεού καυσίμου / Φωτογραφία: KCNA / AP
Μετά την εκτόξευση, ο Κιμ είπε ότι «ένα άλλο, νέου είδους στρατηγικού όπλου θα κατασκευαστεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα». Ειδικοί εκτιμούν ότι αναφερόταν πιθανότατα σε έναν νέο τύπο διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ικανού να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ – ένα από τα πολλά οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας που υποσχέθηκε ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας στη διάρκεια μεγάλης διάσκεψης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στις αρχές του περασμένου έτους.
Άλλα οπλικά συστήματα που υποσχέθηκε να κατασκευαστούν ο Κιμ περιλαμβάνουν έναν πύραυλο πολλαπλών κεφαλών, υποβρύχιους πυρηνικούς πυραύλους και κατασκοπευτικούς δορυφόρους. «Περιμέναμε εδώ και κάποιο διάστημα μια δοκιμή αυτού του είδους . Οι κινητήρες πυραύλων στερεού καυσίμου μεγάλης διαμέτρου θα επιτρέψουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει μεγαλύτερους πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχιο και, το πιο σημαντικό, βαλλιστικούς πυραύλους διηπειρωτικού βεληνεκούς, που θα ανταποκρίνονται καλύτερα και επιβιώνουν περισσότερο», δήλωσε ο Ανκίτ Πάντα του Carnegie Endowment for International Peace.
Η Βόρεια Κορέα εξελίσσεται σε μεγάλη πυραυλική δύναμη
«Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι η Βόρεια Κορέα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε εξέχοντα φορέα διαχείριση πυραυλικών δυνάμεων μεγάλης κλίμακας», πρόσθεσε.
Σε αντίθεση με τους πυραύλους υγρού καυσίμου, οι πύραυλοι στερεού καυσίμου τροφοδοτούνται με καύσιμο τη στιγμή της κατασκευής τους και έτσι μπορούν να εκτοξευτούν πολύ πιο γρήγορα σε περίπτωση πολέμου.
Ο Λιφ-Έρικ Ίσλεϊ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ewha στη Σεούλ, πρόσθεσε: «Εάν η επίγεια δοκιμή κινητήρα στερεού καυσίμου υψηλής ώθησης της Βόρειας Κορέας στο Σοχάι ήταν τόσο επιτυχημένη όσο ισχυρίζονται, τότε αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές».