Quantcast

Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΔΗΣΥ: Η θέση για λύση δύο κρατών απορρίπτεται ασυζητητί

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι αυτή τη στιγμή το Κίεβο βιώνει την τραγική ιστορία της Κύπρου το 1974

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο.

 

 

 

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός είπε:

«Δεν υπήρξε άλλη ελληνική κυβέρνηση που μέσα σε τρία χρόνια κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις. Και όμως πρόσφατα η Ελλάδα αποπλήρωσε τα τελευταία της δάνεια στο ΔΝΤ και μόλις χθες το Eurogroup εισηγήθηκε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνεδρίου του ΔΗΣΥ για να τονίσει με έμφαση ότι πλέον η Ελλάδα μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες.

«Το 2023 είναι έτος εκλογών και για τα δύο κόμματα μας, τη ΝΔ και τον ΔΗ.ΣΥ. Το στοίχημα είναι να μην πάμε πίσω. Να πάμε μπροστά και να εγγυηθούμε την σταθερότητα και τη δημοκρατική συνέχεια. Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της κρίσης και της καθήλωσης. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρός Ελληνισμός και ισχυρή Κύπρος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι αυτή τη στιγμή το Κίεβο βιώνει την τραγική ιστορία της Κύπρου το 1974. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είπε ότι απαιτείται άρση των τετελέσμένων της εισβολής για να υπογραμμίσει με ιδιαίτερη έμφαση ότι η θέση για λύση δύο κρατών απορρίπτεται ασυζητητί.

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν θάρρος και όχι θράσος»

«Το Κυπριακό πρέπει να αναδειχθεί ως νέα προτεραιότητα στον χάρτη των καινούριων γεωπολιτικών και ενεργειακών δεδομένων. Εκεί, το εθνικό μας μέτωπο θα έχει και σταθερή στρατηγική και ευέλικτη τακτική. Αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, απαντάμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα.

Άλλωστε, Ελλάδα και Κύπρος έχουν θάρρος και όχι θράσος. Όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο, η δυνατή μας άμυνα, οι ισχυρές συμμαχίες μας και η βελτιωμένη εικόνα των χωρών στον κόσμο. Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο, όμως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, με καλή πίστη, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό χωρίς πλήρη απόσυρση του Τουρκικού στρατού κατοχής

Nωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων και της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε εκ νέου η αταλάντευτη προσήλωση της Ελλάδας στον στόχο μιας αμοιβαία αποδεκτής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια εθνική θέση ότι δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Διαβεβαίωσε δε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε στο πλευρό των κατεχόμενων δήμων, στο δίκαιο αγώνα τους για την επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, εντός συνολικής και συμφωνημένης λύσης που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.