Σε μία μεγαλειώδη, όσο και ιστορική τελετή, η Γερμανία αποχαιρέτησε την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραδίδει τη σκυτάλη της καγκελαρίας στον Όλαφ Σολτς τις επόμενες ημέρες, με την ίδια να αποσύρεται από την πολιτική σκηνή.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, η τελετή αποχαιρετισμού ξεκίνησε με ομιλία της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ στους προσκεκλημένους, δηλαδή όλους τους υπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας, με τους οποίους συνεργάστηκε τα 16 χρόνια της καγκελαρίας της.
Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Μπετίνα Σάουστεν ανέλυσε, με τη βοήθεια του πολιτικού επιστήμονα Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, την πολιτική της κληρονομιά.
Ο αντισυνταγματάρχης, Σβεν Χόμαν, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής εκδήλωσης, με μπάντα του στρατού να παιανίζει, με στρατιώτες σε ειδικούς σχηματισμούς και αναμμένους πυρσούς – μια τελετουργία που έχει τις καταβολές της στον 16ο αιώνα.
Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε, αυτή τη φορά, σε μία εντυπωσιακή λεπτομέρεια.
Μακρά παράδοση θέλει τον πολιτικό, στον οποίο αποδίδεται αυτή η τιμή, να επιλέγει τρία τραγούδια της αρεσκείας του. Ο προκάτοχός της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για παράδειγμα, είχε επιλέξει το My Way του Σινάτρα.
Η επιλογή της Μέρκελ, όμως, κυριολεκτικά… κατέπληξε τα πλήθη.
«Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ»
Λάτρης της μουσικής η ίδια – κυρίως της κλασικής – και τακτική επισκέπτρια του Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, η Άνγκελα Μέρκελ ξένισε επιλέγοντας ως ένα από τα τρία τραγούδια που θα ακουστούν προς τιμήν της το «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ» (Du hast den Farbfilm vergessen).
Το τραγούδι είχε κάνει τεράστια επιτυχία στην Ανατολική Γερμανία και όχι μόνο, όταν το ερμήνευσε η Νίνα Χάγκεν το 1974, με το συγκρότημα Automobil.
Μιλά για ένα αγόρι που πήγε διακοπές με την κοπέλα του, αλλά πήρε ασπρόμαυρο φιλμ για την φωτογραφική του μηχανή.
«Κανείς δεν θα πιστέψει πόσο όμορφα ήταν εδώ» ακούγεται στους στίχους, σε μια προφανή αναφορά στον «ασπρόμαυρο» κομμουνιστιικό κόσμο της Ανατολικής Γερμανίας.
Το χιούμορ της Μέρκελ
Μέρκελ και Χάγκεν δεν έχουν πολλές κοινές αναφορές. Μάλιστα, είχαν συγκρουστεί σε ένα τοκ σόου το 1992, με θέμα τα ναρκωτικά.
H Χάγκεν γεννήθηκε στη συνοικία Φρίντριχσχαϊν του τότε Ανατολικού Βερολίνου και θεωρείται η νονά της πανκ. Το 1976, έπεσε σε δυσμένεια από το ανατολικογερμανικό καθεστώς και απέδρασε στη Δύση. Επέστρεψε στη Γερμανία το 1986.
Η επιλογή του τραγουδιού, λοιπόν, εντυπωσίασε τους Γερμανούς, καθώς είναι μια απόδειξη της όχι και τόσο εκτιμημένης αίσθησης χιούμορ της Μέρκελ…
«Σε υμνούμε»
Αναμενόμενη επιλογή θεωρείται ο χορωδιακός εκκλησιαστικός ύμνος «Ύψιστε Θεέ, σε υμνούμε» του Γιόχεν Ρίγκερ, που επέλεξε η Μέρκελ, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη – σχολίασε το ΒΒC – αφού μιλάμε για την κόρη ενός Λουθηρανού πάστορα.
«Κόκκινα τριαντάφυλλα»
Άλλη μία αναμενόμενη επιλογή της Μέρκελ θεωρείται η μπαλάντα της Βερολινέζας Χίλντεγκαρντ Κνεφ (1925-2002), με τον τίτλο «Για μένα θέλω να βρέχει κόκκινα τριαντάφυλλα».
Η Κνεφ έκανε μεγάλη καριέρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν από τις λίγες Γερμανίδες ηθοποιούς που κατέκτησαν το Χόλυγουντ.
Στα τηλεοπτικά σόου μιλούσε για τη σχέση της με την Μέριλν Μονρό, τον Μάρλον Μπράντο και την Μαρλέν Ντίτριχ. Δεν ήταν όμως μόνο ηθοποιός και τραγουδίστρια, αλλά και συγγραφέας.
Γνωστές έχουν μείνει οι ατάκες της, όπως «οι Γερμανοί άνδρες έχασαν έναν πόλεμο, τώρα θέλουν να τον κερδίσουν στην κρεβατοκάμαρα»…