Φωτιά: Πώς διαμορφώνονται τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Μυτιλήνη και Ηλεία (Bίντεο)

Τιτάνιο έργο για την κατάσβεση μεγάλων και μικρών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σήμερα κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα

Τιτάνιο έργο για την κατάσβεση μεγάλων και μικρών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σήμερα κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα μεγαλύτερα μέτωπα να εντοπίζονται στον Έβρο, όπου καίγεται το Δάσος της Δαδιάς, τη Μυτιλήνη αλλά και την Ηλεία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμός με τις ξηρές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν αποτελούν εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τις πυρκαγιές στη χώρα μας, καθώς εκλείπει ο παράγοντας υγρασίας εδάφους.

Τα πύρινα μέτωπα με μια ματιά

Δάσος Δαδιάς: Είναι σε εξέλιξη το μέτωπο στο νοτιοδυτικό τμήμα, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν άλλο ενεργό μέτωπο. Γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών.

Αυτή την ώρα στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 οχήματα πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα, 10 αεροσκάφη, 13 ελικόπτερα, δασικές υπηρεσίες Έβρου και υλοτόμοι. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε γενική επιφυλακή. Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τη Δαδιά.

Mυτιλήνη: Βελτιωμένες είναι οι επιχειρήσεις στη Μυτιλήνη. Σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα ενεργό μέτωπο προς Βρίσα. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, πέντε οχήματα πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα, έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Κρέστενα Ηλείας: Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων Ηλείας,. Υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών συνέδραμαν και 15 Γερμανοί πυροσβέστες από το πρόγραμμα προεγκατάστασης. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε γενική επιφυλακή, ενώ ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus.

Γρεβενά: Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην περιοχή Τσακατούρα Γρεβενών. Οροθετήθηκε η πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας.
Υπό μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, στο δήμο Φαιστού, στη Σκύδρα, στον Σκαραμαγκά Αττικής.