Ενεργειακή κρίση: Η Σουηδία αντιμετωπίζει ως «βαρύ σαμποτάζ» τις διαρροές στους Nord Stream (Βίντεο)

Η αστυνομική υπηρεσία της Σουηδίας έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα - Αρχές της Δανίας και της Σουηδίας έκαναν λόγο για δύο διαρροές στον Nord Stream και μία στον Nord Stream 2 στη Βαλτική

Προκαταρκτική έρευνα για πιθανό σαμποτάζ σε σχέση με διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream, ξεκίνησε η αστυνομία της Σουηδίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

«Συντάξαμε μια έκθεση και χαρακτηρίσαμε το έγκλημα ως βαρύ σαμποτάζ», ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Τη Δευτέρα, η «Nord Stream 2 AG» ανέφερε ότι σε μία από τις γραμμές του Nord Stream 2 (είχε γεμίσει με αέριο μετά την κατασκευή του, για δοκιμαστικούς λόγους), σημειώθηκε «περιστατικό έκτακτης ανάγκης» στα δανικά ύδατα κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, το οποίο συνοδεύτηκε από απότομη πτώση της πίεσης. Στη συνέχεια, η Nord Stream AG, η διαχειρίστρια του Nord Stream, ανέφερε την πτώση της πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού, για λόγους που επίσης δεν έγιναν γνωστοί.

Θυμίζεται πως οι εργασίες του Nord Stream έχουν ανασταλεί από τα τέλη Αυγούστου λόγω προβλημάτων στην επισκευή εξαρτημάτων της Siemens, ωστόσο ο αγωγός παρέμεινε γεμάτος με αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές της Δανίας και της Σουηδίας, ανακαλύφθηκαν δύο διαρροές αερίου στον Nord Stream, στα βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ και μία στον Nord Stream 2 στα νοτιοανατολικά του νησιού.