Ενδιάμεσες εκλογές: Διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν – «Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του λαού» (Βίντεο)

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να κάνει δηλώσεις πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών

Διάγγελμα για τις εκλογές στις ΗΠΑ και την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στη χώρα, πραγματοποιεί ο Τζο Μπάιντεν, πριν την ολοκληρωμένη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στις ενδιάμεσες εκλογές.

«Οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, τονίζοντας φυσικά ότι ακόμη δεν υπάρχει συνολική εικόνα απ’ όλες τις Πολιτείες. Ευχαρίστησε τους νέους ψηφοφόρους, που συμμετείχαν δυναμικά στη διαδικασία, ενώ παραδέχτηκε ότι η προηγούμενη διετία ήταν δύσκολη και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του, με έμφαση στο εμβολιασμό για την πανδημία και τη μείωση της ανεργίας, αλλά και των ομοσπονδιακών φόρων. «Τώρα αρχίζουμε» ανέφερε, λέγοντας ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για «κοκκινο κύμα» (σ.σ. νίκη των Ρεπουμπλικανών) στις ενδιάμεσες εκλογές.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι είναι «μπερδεμένοι».

Ο Μπάιντεν είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά δεν θα δεχτεί μέτρα που θα αυξήσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του αμερικανικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο».

«Θυμηθείτε ποιοι στο δ… είμαστε («Remember who the hell we are»), είμαστε οι ΗΠΑ» υπογράμμισε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στο μεγαλείο και τα επιτεύγματα του αμερικανικού έθνους. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε» τόνισε.

Ο ίδιος απέφυγε τις εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων, ενώ αναφέρθηκε και στη ρωσική αποχώρηση από τη Χερσώνα, τονίζοντας ότι τα στρατεύματα του Πούτιν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανεβάσει στο Twitter το σχόλιό του.  Ο 80χρονος πολιτικός αναφέρθηκε στη Δημοκρατία ως θεσμό, την οποία, όπως τόνισε, πρέπει να υπερασπιστούμε, να την ενισχύσουμε και να την ανανεώσουμε.

«Η δημοκρατία δεν γίνεται τυχαία. Πρέπει να την υπερασπιστούμε, να την ενισχύσουμε και να την ανανεώσουμε.

Θα έχω περισσότερα να πω σήμερα το απόγευμα, αλλά χάρη στους εργαζόμενους και τους αξιωματούχους της δημοσκόπησης που εργάστηκαν μέχρι τη νύχτα για να προστατεύσουν το ιερό μας δικαίωμα ψήφου. Και τα εκατομμύρια που έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί», έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ.