Quantcast

Aρπαγή 6χρονου: Πώς έφυγε από τη χώρα χωρίς να γίνει αντιληπτός – Τι λέει ο πατέρας του (Βίντεο)

Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου «Μακεδονία» για το πώς ταξίδεψε το παιδί

Στη Νορβηγία βρίσκεται ο 6χρονος Ράινερ, τον οποίο άρπαξαν από το σπίτι της μητέρας του στην Κηφισιά, την Τρίτη το βράδυ.

 

 

 

Τι λέει ο πατέρας του

Ο πατέρας του μικρού παιδιού υποστηρίζει ότι ο Ράινερ είναι καλά στην υγεία του και είναι ευτυχής που επέστρεψε σπίτι του. Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε σχετικά ο Νορβηγός δημοσιογράφος Kjetil Bortelid Maeland.

Τι ανέφερε Νορβηγός δημοσιογράφος για την υπόθεση

«Σε αυτή την περίπτωση, ο πατέρας είχε πλήρη επιμέλεια του παιδιού στη Νορβηγία. Το 2020 η μητέρα απήγαγε το παιδί και πήγε στην Ελλάδα. Στη Νορβηγία τη βαραίνουν κατηγορίες απαγωγής του παιδιού. Στη συνέχεια ο πατέρας ήρθε στην Ελλάδα για να μπορέσει να πάρει το παιδί πίσω μέσω των ενδεδειγμένων οδών, όπως το νομικό σύστημα. Τόσο η Νορβηγία και η Ελλάδα έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Χάγης, βάσει της οποίας το παιδί πρέπει να επιστρέψει στη χώρα από την οποία απήχθη. Αυτό δεν είχε συμβεί και τώρα ήταν στην αναμονή για την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο. Τελικά ο πατέρας επέλεξε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του», ανέφερε ο κ. Kjetil Bortelid Maeland.

«Το παιδί είναι νορβηγικής καταγωγής. Το δικαστήριο στη Νορβηγία έκρινε ότι το παιδί πρέπει να μείνει με τον πατέρα του. Δεν είναι ευθύνη των ελληνικών δικαστηρίων να αποφασίσουν σε ένα γενικό πλαίσιο για το πού πρέπει να μείνει το παιδί. Τα ελληνικά δικαστήρια θα έπρεπε να δουν το αν δεν ήταν καλό για το παιδί να επιστρέψει στη Νορβηγία. Εάν είχε το παιδί απαχθεί από την Ελλάδα, θα το είχε επιστρέψει εντός δύο εβδομάδων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιστολή – «φωτιά» της μητέρας του 6χρονου Ράινερ για τον πατέρα

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει η μητέρα του 6χρονου Ράινερ σχετικά με τον πρώην σύζυγό της αλλά και κατ’ επέκταση με την κοινή ζωή τους στην Νορβηγία.

Η μητέρα του παιδιού μίλησε μέσω επιστολής της για όλα. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πριν τον ερχομό μου με τον Ράινερ στην Ελλάδα το 2020, υπήρξε δικαστική διαμάχη στην Νορβηγία μεταξύ εμένα και του πρώην άντρα μου που διήρκησε σχεδόν 2 χρόνια, από το 2018 που χωρίσαμε, όταν με απείλησε με μαχαίρι μπροστά στο παιδί. Υπήρξε πολύ σοβαρή βία εκ μέρους του προς εμένα στο παρελθόν και υπάρχει επίσημη καταγγελία στην Νορβηγία για τα συμβάντα.

Επί δύο συνεχόμενα χρόνια πάλευα μόνη μου στην Νορβηγία να διεκδικήσω τα δικαιώματά μου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Παρέδωσα στην αστυνομία αρκετές αποδείξεις για την βίαιη συμπεριφορά του, τις απειλές, τα επεισόδια βιασμού μέσα από μηνύματα αλλά και από έγγραφα από το νοσοκομείο του Κρίστιανσαντ. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησα να υποψιάζομαι και για βίαιη συμπεριφορά πάνω στο παιδί μας, από την αντίδρασή του Ράινερ όποτε τον έβλεπα. Απευθύνθηκα στις υπηρεσίες προστασίας γυναικών οι οποίες μετά την εξιστόρησή μου κάλεσαν άμεσα τις παιδικές υπηρεσίες να ερευνήσουν την υπόθεση.

Με σοκ διαπίστωσα στο δικαστήριο ότι όχι μόνο δεν δέχθηκαν να με βοηθήσουν να αποκατασταθεί η επικοινωνία μου με τον Ράινερ, αλλά μείωσαν περεταίρω την επικοινωνία μου με το παιδί σε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο.

Η δικηγόρος που είχα αρχικά δεν με υποστήριξε, και μου παρείχε λανθασμένες οδηγίες και είχε φροντίσει να μην υπάρχει διερμηνέας στο δικαστήριο το οποίο έγινε στα νορβηγικά χωρίς να καταλαβαίνω τίποτε. Δήλωσα αυτοεκπροσώπηση, και έστειλα στο δικαστήριο 80 σελίδες με κείμενο και αποδεικτικά στοιχεία για ότι είχε συμβεί.

Με αγνόησαν και πάλι, λέγοντας ότι είναι καλύτερα το παιδί να μείνει με τον πατέρα γιατί εκείνος έχει οικογένεια εκεί, ενώ εγώ όχι. Χωρίς καμία απολύτως διαφυγή, ο άντρας μου, μου πρότεινε να γυρίσω μαζί του, αλλιώς όπως είπε «θα συνεχίσω και δεν θα σου αρέσει», αφήνοντας υπονοούμενα ότι θα φρόντιζε με το γραφείο μεταναστών να με πετάξει και έξω από την χώρα.

Γύρισα πίσω μαζί του ώστε να μπορώ να προστατέψω το παιδί μου, αφού κανένας άλλος δεν το έκανε. Σταμάτησα τον Ρίκυ την ώρα που χτυπούσε τον Ράινερ τρεις φορές όσο ήμουν μαζί του επί έναν ολόκληρο χρόνο. Χωρίς να υπάρχει καμία κάλυψη για μένα και τον γιό μου από πουθενά στην Νορβηγία, πρότεινα στον πρώην άντρα μου να μετακομίσουμε στην Ελλάδα, όπου τουλάχιστον είχα την οικογένειά μου και γνωστούς. Εκείνος ενώ επί ένα χρόνο αρνείτο με διάφορες δικαιολογίες, τελικά δέχτηκε την πρότασή μου, οδηγώντας όμως στο να με κατηγορήσει για απαγωγή του παιδιού όταν ήρθαμε.

Στα ελληνικά δικαστήρια τα οποία με αθώωσαν πλήρως, αποδείξαμε με μηνύματα ότι όχι μόνο είχε γνώση ότι θα ερχόμασταν, αλλά και ότι είχε συναινέσει. Ράινερ δεν σταμάτησα ποτέ να παλεύω για να είμαι μαζί σου, έκανα πραγματικά τα πάντα, και δεν θα υπάρξει ούτε μια μέρα στη ζωή μου που να μην πονάω μακριά σου».

Tι αναφέρει ο πατέρας του παιδιού

Όπως ανέφερε στο Mega και στις πρώτες του δηλώσεις ο Ρίκι Πέντερσεν : «Είμαι πραγματικά ανακουφισμένος που ο γιος μου είναι και πάλι μαζί μου ασφαλής σχεδόν 2 χρόνια μετά την αρπαγή του».

Ο ίδιος όπως εξήγησε κατανοεί την απογοήτευση της μητέρας, αλλά δεν κατανοεί τις ψευδείς, όπως λέει κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον του. «Καταλαβαίνω πως η μητέρα νιώθει απογοητευμένη αλλά δεν κατανοώ γιατί εξαπολύει ψευδείς κατηγορίες εναντίον μου» τόνισε ο πατέρας.

Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου «Μακεδονία»

«Η διαχειρίστρια εταιρεία εφάρμοσε κατά γράμμα όσα ορίζονται από τις σχετικές επιχειρησιακές διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις. Για την υπόθεση διενεργείται και έρευνα από τις αρχές. Αναφορικά με τον έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων, αυτός διενεργείται αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική αστυνομία ή και από εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών», σημειώνει η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου «Μακεδονία» για το πώς ταξίδεψε το παιδί.

«Στη διαδικασία αυτή δεν εμπλέκονται οι εργαζόμενοι της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου, καθώς δεν έχουν εκ του νόμου δικαιοδοσία και αρμοδιότητα», προσθέτει, μεταξύ άλλων.

«Η εταιρεία τα λέει καλά. Την ευθύνη την έχει η αστυνομία αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες. Στην περίπτωση που υπάρχει καταγγελία, η αστυνομία παίρνει λίστες επιβατών, ενημερώνει τις εταιρείες, δίνει φωτογραφίες και στοιχεί και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση αν δουν το άτομο να ενημερώσουν την αστυνομία. Το διαβατήριο όπου χρησιμοποιήθηκε φαίνεται πως ήταν άλλου παιδιού και ήταν γνήσιο. Ο υπάλληλος προφανώς δεν αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για το παιδί που είχε απαχθεί. Το ζήτημα είναι να δούμε αν είχαν δοθεί τα στοιχεία του παιδιού στο αεροδρόμιο Μακεδονία», τόνισε σχολιάζοντας την υπόθεση ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

Δείτε βίντεο: