Υπάρχει μία εξαιρετικά σπάνια κατηγορία άστρων με την ονομασία millisecond pulsars, καθώς έχουν ανακαλυφθεί μόλις 18 από αυτά και κάθε ανακάλυψη προσφέρει πολύ σημαντικά δεδομένα για το σχηματισμό, εξέλιξη και συμπεριφορά αυτών των αντικειμένων. Τώρα, αστρονόμοι ανακάλυψαν το MAXI J1816-195 μέσα στο δικό μας γαλαξία, μόλις 30.000 έτη φωτός μακριά από μας.
Η ακτινοβολία X που εκπέμπεται εντοπίστηκε από την ιαπωνική JAXA στις 7 Ιουνίου ανάμεσα στους αστερισμούς του Τοξότη, της Ασπίς και του Όφις. Με τη χρήση του διαστημικού τηλεσκοπίου Neil Gehrels Swift Observatory εντοπίστηκε η ακριβής θέση του και έπειτα ήρθε το Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER) για να το αναλύσει.
Το σπάνιο pulsar περιστρέφεται 528.6 φορές το δευτερόλεπτο με τις ριπές ακτίνων Χ να προέρχονται από τους πόλους του με ρυθμό εκατοντάδων ριπών το δευτερόλεπτο. Οι θερμοπυρηνικές εκρήξεις ακτίνων Χ που εντόπισε το NICER προέρχονται από τις ασταθείς πυρηνικές αντιδράσεις του millisecond pulsar, λόγω του υλικού που συγκεντρώνεται από το διπλανό άστρο του.
Οι παρατηρήσεις σε διάφορα μήκη φωτός συνεχίζονται και από το τηλεσκόπιο Swift και τα δεδομένα θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσπάθεια των αστρονόμων στο ATel.
Πηγή: Unboxholics