Τα σκυλιά που εκπαιδεύονται στην ανίχνευση ναρκωτικών ή εκρηκτικών θα μπορούσαν μια μέρα να αντικατασταθούν από ρομπότ που μυρίζουν.
Αυτό ελπίζουν ισραηλινοί ερευνητές που εξόπλισαν ένα «βιο-υβριδικό» ρομπότ με πραγματικές κεραίες ακρίδας, άκρως ευαίσθητες στην ανίχνευση οσμών.
Το σύστημα είναι 10.000 φορές πιο ευαίσθητο σε σχέση με άλλα συστήματα «ηλεκτρονικής μύτης», αναφέρουν οι δημιουργοί του στην επιθεώρηση Biosensor and Bioelectronics.
«Οι ανθρώπινες τεχνολογίες ακόμα δεν μπορούν να ξεπεράσουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Ένας τομέας στον οποίο υστερούμε σε σχέση με το ζωικό βασίλειο είναι η αντίληψη οσμών […] Όταν θέλουμε να ελέγξουμε αν ένας επιβάτης μεταφέρει ναρκωτικά, φέρνουμε σκύλους να τον μυρίσουν» δηλώνει ο καθηγητής Μπεν Μάοζ, επικεφαλής της μελέτης, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
«Στον κόσμο των ζώων, τα έντομα διακρίνονται στην επεξεργασία αισθητικών ερεθισμάτων. Ένα κουνούπι, για παράδειγμα, μπορεί να ανιχνεύσει μεταβολές στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κατά μόλις 0,01%. Απέχουμε πολύ από την ανάπτυξη αισθητήρων με δυνατότητες που πλησιάζουν αυτές των εντόμων» επισημαίνει.
Χιονάνθρωπος: Η νέα στάση στο σεξ που… θα ζεστάνει τις κρύες νύχτες
Ο Μάοζ και οι συνεργάτες του συνέδεσαν μια κεραία ακρίδας σε δύο ηλεκτρόδια που κατέγραφαν το ηλεκτρικό σήμα που παράγεται όταν η κεραία εκτεθεί σε οσμές. Το σήμα κάθε οσμή έχει μια μοναδική υπογραφή, η οποία αναγνωρίζεται από σύστημα μηχανικής μάθησης που εκπαιδεύτηκε με οκτώ διαφορετικές ουσίες, όπως το λεμόνι και το γεράνι.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ με αίσθηση της όσφρησης, το οποίο θα μπορεί να ξεχωρίζει τις οσμές και να εντοπίζει την πηγή τους στον χώρο» λέει στο Reuters η Νέα Σβιλ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Εφόσον τελειοποιηθεί, λένε οι ερευνητές, το ρομπότ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ανίχνευση όχι μόνο ναρκωτικών και εκρηκτικών αλλά και ασθενειών στην ανθρώπινη ανάσα.