Quantcast

Τι ήταν τελικά ο «μυστηριώδης κύβος» που εντόπισε κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη;

Το μυστήριο λύθηκε με τον πιο απογοητευτικό τρόπο

Ο σάλος συνεχιζόταν στο Διαδίκτυο από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το κινεζικό ρομπότ που εξερευνά την αθέατη πλευρά της Σελήνης φωτογράφισε από μακριά κάτι που έμοιαζε με κύβο αφημένο στην γκρίζο έδαφος.

Μήπως ήταν κάτι που άφησαν οι εξωγήινοι, κάτι σαν τον μονόλιθο από την ταινία 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος;

Ακόμα και η κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος δεν είχε αφήσει ασχολίαστο το εύρημα, κάνοντας λόγο αστειευόμενη για καλύβα εξωγήινων πρωτοπόρων.

To Yutu-2 είναι το πρώτο τροχοφόρο ρομπότ της Κίνας στη Σελήνη (CSNA / Siyu Zhang)

Το κινεζικό ρομπότ, με την ονομασία Yutu-2, έσπευσε να εξετάσει το αντικείμενο από κοντά. Κινείται όμως μάλλον αργά και χρειάστηκε δύο ολόκληρες εβδομάδες για να πλησιάσει.

Όπως ανακοίνωσαν το σαββατοκύριακο κινεζικά μέσα, επικαλούμενα την κινεζική Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος, το μυστήριο λύθηκε με τον πιο απογοητευτικό τρόπο: ο «κύβος» ήταν στην πραγματικότητα μια μεγάλη πέτρα ακανόνιστου σχήματος, η οποία έμοιαζε τετράγωνη από μακριά λόγω ενός τρικ του φωτός, της σκιάς και της γωνίας λήψης της αρχικής εικόνας.

Από κοντά δεν μοιάζει ούτε με κύβο ούτε με καλύβα. Είναι απλώς ένας βράχος (CNSA)

Ακόμα και ο ακανόνιστος βράχος πάντως ενέπνευσε τη φαντασία ορισμένων. Μέλος της αποστολής αστειεύτηκε ότι μοιάζει με κουνελάκι που τρώει καρότα. Ό,τι πιο ταιριαστό για το ρομπότ Yutu-2, του οποίου το όνομα σημαίνει «κουνέλι από νεφρίτη».

Το Yutu-2 είναι το πιο μακρόβιο τροχοφόρο ρομπότ που έχει σταλεί μέχρι σήμερα στο φεγγάρι.

Από την άφιξή του στον κρατήρα Φον Κάρμαν στην αθέατη πλευρά το 2019, στο πλαίσιο της αποστολής Chang’e-4, έχει διανύσει απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.