Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσαν σχεδόν όλες οι μεγάλες tech εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Meta, Snap, Coinbase, Twitter, Robinhood και Intel. Οι αποτιμήσεις των μετοχών για τις περισσότερες από αυτές έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Παρακολουθώντας αυτό το κύμα μαζικών απολύσεων σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς και ό,τι εκτυλίσσεται στο Twitter τις τελευταίες εβδομάδες, ταυτόχρονα με την συνεχιζόμενη κατάρρευση της αγοράς crypto, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά ταυτόχρονα.
Η απάντηση θα μπορούσε να είναι απλή, όλα ξεκινούν από την συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.
Το κύμα του πληθωρισμού μετά την πανδημία ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να συσφίγξουν την νομισματική πολιτική τους ωθώντας τα επιτόκια σε ιστορικά υψηλά. Αυτο σήμαινε και το τέλος του εύκολου κέρδους για τις επιχειρήσεις.
Με το κόστος να έχει αυξηθεί, η χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών μειώθηκε και οι εταιρείες έπρεπε ή να αυξήσουν τις τιμές ή να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο στόχος μετατοπίζεται πλέον από την ανάπτυξη, στα κέρδη και την κεφαλαιακή επάρκεια.
Η βιομηχανία της τεχνολογίας περνάει μία «κρίση μέσης ηλικίας»
Η περίοδος μετά τη Μεγάλη Ύφεση χαρακτηρίζεται από μία αδύναμη οικονομία με μειωμένη ζήτηση και χαμηλά επιτόκια. Αυτό δημιούργησε τις τέλειες συνθήκες, σε μία εποχή που το χρήμα έρρεε άφθονο, ώστε οι τεχνολογικοί κολοσσοί, αναζητώντας υψηλά ποσοστά απόδοσης, επένδυαν σε εταιρείες λογισμικού χαμηλού κόστους. Καθώς η διείσδυση των smartphones αυξήθηκε στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, η επανάσταση των εφαρμογών γνώρισε εποχές δόξας. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας έγιναν από τις πλουσιότερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο.
Η βιομηχανία της τεχνολογίας ήταν έτοιμη να επενδύσει στο επόμενο στάδιο, στην τεχνητή νοημοσύνη. Αν και έχουν γίνει δειλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση-περισσότερο από την Microsoft- το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα το επιθυμητό. Ο κλάδος έχει πληγεί από τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, γεγονός που έχει κάνει πιο δύσκολη την εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Για να αντεπεξέλθουν σε αυτό το εγχείρημα εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι εταιρείες αναγκάζονται να προβούν σε μαζικές απολύσεις.
Το πιθανότερο είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα κενό μεταξύ δύο τεχνολογικών εποχών. Ο τεχνολογικός κλάδος βγαίνει από την εποχή του προγράμματος περιήγησης, των social media και των smartphone-εφαρμογών. Τους τελευταίους μήνες οι ψηφιακοί κολοσσοί προσπαθούν να κάνουν το άλμα της μετάβασης στα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός εντυπωσιακό μεν αλλά και κοστοβόρο ταυτόχρονα. Σε λίγα χρόνια από τώρα, κοιτάζοντας πίσω στην τεχνολογική ύφεση του 2022, θα λέμε ότι αυτή η περίοδος της ιστορίας ήταν ένα κομβικό σημείο για την τεχνολογία, η οποία περνώντας από την «κρίση της μέσης ηλικίας», θα έχει πλέον περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της υγιούς ανάπτυξης.
Πηγή: OT.gr