Τα παιδιά της Ελληνογερμανικής Αγωγής «τρέχουν» στη Formula 1

Οι μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής κατασκευάζουν μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου και συμμετέχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό F1 in Schools

Ταχύτητα, αδρεναλίνη, εντυπωσιακά αγωνιστικά αυτοκίνητα, δυναμικοί οδηγοί και ατμόσφαιρα γεμάτη ζωντάνια και ενθουσιασμό είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των αγώνων της Formula 1 που εδώ και δεκαετίες έχουν δημιουργήσει εκατομμύρια πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά ο ενθουσιασμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος καθώς στα μάτια τους όλα αυτά μοιάζουν με έναν μαγικό, «άπιαστο» κόσμο.

Τα καλά νέα για τους μικρούς φανατικούς θαυμαστές της ταχύτητας είναι ότι τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να «πάρουν μέρος» στην αγαπημένη τους Formula 1. Μέσω του προγράμματος F1 in Schools λοιπόν, ενός διαγωνισμού στον οποίο μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν μια μικρογραφία αγωνιστικού αυτοκινήτου Formula 1, τα παιδιά εξερευνούν καινοτόμα εργαλεία που τους προσφέρει η τεχνολογία και όχι μόνο.
Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός F1 in Schools αποτελεί τον μεγαλύτερο μαθητικό διαγωνισμό τεχνολογίας στον κόσμο και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ένωσης Αυτοκινήτου (FIA). Κάθε χρόνο συμμετέχουν εκατοντάδες μαθητές από την Ελλάδα και χιλιάδες παιδιά από όλες τις χώρες του κόσμου.

Η Ελληνογερμανική Αγωγή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα
Δυναμική θα είναι και φέτος η εκπροσώπηση των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή», με δύο ομάδες την ACCELERACING και την CENTAUR. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από μαθητές της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου.

Οι διαγωνιζόμενοι για άλλη μία χρονιά καλούνται να σχεδιάσουν ένα μοντέλο F1 σε μικρή κλίμακα κάνοντας την ανάλογη αεροδυναμική έρευνα αλλά και να βρουν χορηγούς για την κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών. Τα μοντέλα αυτά διαγωνίζονται σε μια ευθεία πίστα 24 μέτρων, αεριωθούμενα από μια αμπούλα συμπιεσμένου αερίου. Ο μέσος όρος ταχύτητας αγγίζει τα 90 χλμ ανά ώρα, δηλαδή διανύει την παραπάνω απόσταση σε 1 μόλις δευτερόλεπτο.
Eκτός από την κατασκευή του αυτοκινήτου, οι ομάδες έχουν την ευθύνη της έρευνας, δηλαδή να οργανώσουν business plan, να ασχοληθούν με την αναζήτηση χορηγών, να συνεργαστούν με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα φτιάχνουν διαφήμιση για το project τους και το προωθούν μέσω των social media.

Από τον σχεδιασμό του οχήματος στο χαρτί και στον υπολογιστή, έως την επικοινωνία με τα στελέχη υποψήφιων χορηγών και την τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμάτων, οι μαθητές ουσιαστικά δουλεύουν σε απόλυτα αληθοφανείς συνθήκες, σαν να έχουν μία εταιρεία.

Γι αυτό και στον διαγωνισμό, εκτός από την επίδοση του οχήματός τους, βαθμολογούνται και για την απόδοσή τους στους υπόλοιπους τομείς δηλαδή στα marketing actions, στην προσέγγιση των χορηγών, στην προφορική παρουσίαση, στο περίπτερο παρουσίασης κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός βοηθάει τους μαθητές να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, το ομαδικό τους πνεύμα αλλά και να ανακαλύψουν την κλίση τους σε κάποιες επιστήμες που μπορεί να διαμορφώσουν το επαγγελματικό τους μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής έχουν διακριθεί στο παρελθόν σε πανελλήνιο επίπεδο για το καλύτερο Engineering και Enterprise Portfolio και το καλύτερο εκθεσιακό περίπτερο.

Επίσης έχουν φτάσει στους παγκόσμιους τελικούς και έχουν διακριθεί με το καλύτερο International Collaboration Team Award και για το 6ο ταχύτερο αμάξι. Εμείς δεν έχουμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και αυτή τη χρονιά!