Μια συσκευή που φοριέται με ζώνη γύρω από τη μέση θα μπορούσε να σώσει χρήστες οπιοειδών σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Το σύστημα, το οποίο μοιάζει με αντλία ινσουλίνης, αντιλαμβάνεται πότε ο χρήστης σταματά να αναπνέει και να κινείται, οπότε χορηγεί αυτόματα μια ένεση ναλοξόνης, ενός αντιδότου που επαναφέρει την αναπνοή.
«Η επιδημία χρήσης οπιοειδών επιδεινώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας και παραμένει μείζων κρίση δημόσιας υγείας» δήλωσε ο Τζάστιν Τσαν, μέλος της ομάδας που ανέπτυξε τη συσκευή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
«Δημιουργήσαμε έναν αλγόριθμο που τρέχει σε ένα σύστημα αυτόματης χορήγησης και ανιχνεύει τη διακοπή της αναπνοής» εξηγεί ο Τσαν, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Scientific Reports των εκδόσεων Nature.
Η συσκευή αξιοποιεί ένα σύστημα αυτόματης χορήγησης ενέσιμων φαρμάκων το οποίο αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία West Pharmaceutical Services και είχε ήδη λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Το σύστημα συνδέθηκε με ένα ζευγάρι επιταχυνσιόμετρων που παρακολουθούν το στήθος του χρήστη καθώς ανεβοκατεβαίνει με κάθε ανάσα. Ο επεξεργαστής της συσκευής τρέχει έναν αλγόριθμο που ανιχνεύει την άπνοια και ενεργοποιεί την αυτόματη υποδόρια ένεση ναλοξόνης.
Ακόμα, η συσκευή μεταδίδει δεδομένα για την αναπνοή του χρήστη στο κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth.
Το σύστημα δοκιμάστηκε σε δύο μικρές κλινικές μελέτες. Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε χώρο επιβλεπόμενης χρήσης στο Βανκούβερ του Καναδά, όπου η συσκευή παρακολούθησε την αναπνοή 25 χρηστών ναρκωτικών, χωρίς όμως να χορηγεί ναλοξόνη.
Η δεύτερη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομειακό περιβάλλον, με 20 εθελοντές να μιμούνται την κατάσταση άπνοιας κρατώντας την αναπνοή τους για 15 δευτερόλεπτα. Παρόλο που οι εθελοντές δεν χρησιμοποιούσαν οπιοειδή, η συσκευή τούς χορήγησε το αντίδοτο προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της αυτόματης ένεσης. Οι εθελοντές δεν κινδύνευσαν, καθώς η ναλοξόνη δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση απουσία οπιοειδών.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ιδέα τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο πλαίσιο της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης για μείωση των θανάτων από οπιοειδή –μια πραγματική μάστιγα στη χώρα.
Για να γίνει όμως αυτό το σύστημα θα πρέπει να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από την FDA, μια διαδικασία που συνήθως απαιτεί χρόνια.