Stephen Hawking: Αφιερωμένο στον σπουδαίο φυσικό το σημερινό Google Doodle

Eίχε γεννηθεί σαν σήμερα στην Οξφόρδη αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά μυαλά της ιστορίας

Το σημερινό Google Doodle τιμά ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά μυαλά της ιστορίας, τον Άγγλο κοσμολόγο, συγγραφέα και θεωρητικό φυσικό Stephen Hawking. Οι θεωρίες του για την προέλευση και τη μηχανική του σύμπαντος έφεραν επανάσταση στη σύγχρονη φυσική.

Κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle

Eίχε γεννηθεί σαν σήμερα στην Οξφόρδη αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά μυαλά της ιστορίας.

Ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Αν και δεν κατάφερε – ή δεν πρόλαβε- να πάρει το Νόμπελ, είχε τιμηθεί με πολλά άλλα σημαντικά βραβεία (‘Αλμπερτ Αϊνστάιν, Βολφ, Κόπλεϊ κ.α.).

Από τις συγκρουόμενες μαύρες τρύπες μέχρι τη Μεγάλη Έκρηξη, οι θεωρίες του για την προέλευση και τη μηχανική του σύμπαντος έφεραν επανάσταση στη σύγχρονη φυσική, ενώ τα βιβλία του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις έκαναν το πεδίο ευρέως προσβάσιμο σε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Στα 21 του χρόνια διαγνώστηκε με συμπτώματα Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης. Τότε, οι γιατροί του είπαν πως έχει περίπου ένα με δύο χρόνια ζωής, ωστόσο ο ίδιος κατάφερε με τη θέληση που τον διακατέχει παρά την αρχική κατάθλιψη να ζήσει αποδεικνύοντας πως τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την θέληση του νου.

Η μουσική του συνθέτη Richard Wagner και η στοργική υποστήριξη της μελλοντικής συζύγου του Jane Wilde παρακίνησαν τον Χόκινγκ να αφοσιωθεί στη φυσική, τα μαθηματικά και την κοσμολογία.

Η τραχειοτομή είχε ως αποτέλεσμα στα 45 του χρόνια να χάσει τη φωνή του και έτσι συνέθετε τις σκέψεις του και τις μετουσίωνε σε λόγια μέσω ενός ειδικού υπολογιστή παρακολούθησης ματιών.

Stephen Hawking's 80th Birthday

Η αφοσίωση στην επιστήμη

Το 1965, ο Χόκινγκ υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων», η οποία παρουσίασε την επαναστατική θεωρία ότι ο χώρος και ο χρόνος προέρχονται από μια ιδιομορφία, ένα σημείο απείρως μικρό και πυκνό, γνωστό σήμερα ως το βασικό χαρακτηριστικό. των μαύρων τρυπών. Εκείνη τη χρονιά, ο Χόκινγκ έγινε δεκτός ως ερευνητής στο κολέγιο Gonville and Caius του Κέμπριτζ – το ακαδημαϊκό του σπίτι για μια ζωή έρευνας. Η εμμονή του Χόκινγκ με τις μαύρες τρύπες οδήγησε στην ανακάλυψή του το 1974 ότι τα σωματίδια μπορούσαν να ξεφύγουν από τις μαύρες τρύπες. Αυτή η θεωρία, που επινόησε την ακτινοβολία Hawking, θεωρείται ευρέως η πιο σημαντική συνεισφορά του στη φυσική.

Το 1979, το πρωτοποριακό έργο του Χόκινγκ στις μαύρες τρύπες ώθησε τον Κέιμπριτζ να τον διορίσει ως Επίτιμο Καθηγητή Μαθηματικών, θέση που κατείχε ο Ισαάκ Νεύτων το 1669. Η διδακτορική διατριβή του Χόκινγκ κυκλοφόρησε στο κοινό το 2017 σε έναν ιστότοπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος κατέρρευσε λόγω της τεράστιας επικσεψιμότητάς του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της google.

Η έντονη κοινωνική και πολιτική δράση

Ο Χόκινγκ ήταν γνωστός και για την κοινωνική και πολιτική του δράση. Συγκεκριμένα αγωνίστηκε για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ήταν θερμός υποστηρικτής της δημόσιας καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και σφοδρός επικριτής των αντιλαϊκών περικοπών στο βρετανικό σύστημα Υγείας. Είχε αποκαλέσει «έγκλημα πολέμου» την εισβολή στο Ιράκ το 2003, έλαβε μέρος σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ και είχε μποϊκοτάρει επιστημονικό συνέδριο στο Ισραήλ, λόγω της καταπίεσης των Παλαιστινίων.

Απεβίωσε στις 14 Μαρτίου του 2018 από επιπλοκές της αμυοτροφικής σκλήρυνσης από την οποία έπασχε για 52 έτη.

Η κινηματογραφική ταινία «Η θεωρία του παντός» το 2014 για τη ζωή του, με τον θαυμάσιο Έντι Ρεντμέιν στον πρωταγωνιστικό ρόλο να κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, έκανε γνωστό τον Βρετανό κοσμολόγο. Ο ίδιος χάρηκε με την ταινία και δήλωσε για τον Ρεντμέιν «μερικές φορές νόμιζα ότι ήμουν εγώ».