Σοκαριστική έκθεση του ΟΗΕ: H θερμοκρασία θα εκτοξευθεί κατά 1,5 βαθμό στην υφήλιο μέχρι το 2040

Η έκθεση αφορά την κλιματική αλλαγή

Η θερμοκρασία στη Γη αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μία δεκαετία νωρίτερα του αναμενομένου, θα προειδοποιήσει σήμερα μια ζοφερή έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, την ώρα που οι δραματικές εικόνες πυρκαγιών και πλημμυρών κυριαρχούν στην παγκόσμια ειδησεογραφία.

Η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη έκθεσή της για την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών σχεδόν τρεις μήνες πριν από μια κρίσιμη σύνοδο για το Κλίμα στη Σκωτία, καθώς μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων 195 χώρες ενέκριναν την έκτη επικαιροποιημένη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), ώστε να έχουν στα χέρια τους όλες οι κυβερνήσεις της υφηλίου τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι «βαδίζουμε ολοταχώς προς την κλιματική καταστροφή».

Περιορισμό των εκπομπών μεθανίου για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής εισηγούνται οι επιστήμονες

Το κείμενο των περίπου χιλίων σελίδων επισημαίνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες που διέρρευσαν σε διεθνή ΜΜΕ, ότι ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν αρκεί για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής κι ότι ο περιορισμός των εκπομπών μεθανίου αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας από σήμερα έως το 2040, όπως δήλωσε στον Guardian ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διακυβέρνησης και Αειφόρου Ανάπτυξης και επικεφαλής της αναθεωρημένης έκθεσης της IPCC Durwood Zaelke, επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν υπόψη τα ευρήματα της IPCC για το μεθάνιο, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην COP26 (παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ) στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

H Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ αναμένεται να προβάλει ως βασικό άξονα δράσης τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, που παράγεται από την κτηνοτροφία, την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, την κακή διαχείριση συμβατικής εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ διαρρέεται και κατά τη μεταφορά φυσικού αερίου. Πρόκειται για αέριο, που κατά τους επιστήμονες θερμαίνει πολύ περισσότερο τον πλανήτη της μας από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές ρύπων
Η έκθεση του IPCC είναι η πρώτη από το 2014. Αλλά ο κόσμος όπως και η επιστήμη έχουν αλλάξει έκτοτε. Η ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνολογία επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρούν την κλιματική αλλαγή και να προβλέπουν την μελλοντικής της πορεία κι η έκθεση θα προβάλει αλλαγές στην παγκόσμια θερμοκρασία μέχρι τα τέλη του αιώνα υπό διάφορα σενάρια και εκπομπές ρύπων. Και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το ΑΦΠ, να προβλέπει ακόμη και υπό το πλέον αισιόδοξο σενάριο αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από το στόχο που είχε θέσει η Συμφωνία των Παρισίων μέχρι το 2040 και να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Τα επιστημονικά δεδομένα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ «βοηθούν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Τζόναθαν Λυν, να κατανοήσουμε καλύτερα τον βαθμό, στον οποίον η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών ανά τον πλανήτη».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άλοκ Σαρκ, επικεφαλής της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), τόνισε στον Observer ότι αν αποτύχουμε να δράσουμε άμεσα για να αναχαιτίσουμε την κλιματική αλλαγή, οι συνέπειες για τον κόσμο θα είναι «καταστροφικές». «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λέξη για αυτό», δήλωσε προειδοποιώντας ότι οι συνομιλίες του Νοεμβρίου στη Γλασκώβη είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να περιοριστεί η παγκόσμια υπερθέρμανση και να σωθούν ζωές. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια – τώρα είναι η ώρα», τόνισε.