Quantcast

Νέα θεωρία: Κομήτης εξέλιξε τον ανθρώπινο πολιτισμό

Τι αναφέρει καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ένας αστεροειδής, αυτός που εξόντωσε τους δεινοσαύρους, άνοιξε τον δρόμο για την εμφάνιση του ανθρώπου.

 

 

Νέα ευρήματα ενισχύουν μια θεωρία που υποδεικνύει ότι και πάλι ένας μεγάλος διαστημικός βράχος, ένας κομήτης, είναι υπεύθυνος για το μεγάλο άλμα στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το κομβικό σημείο που η ανθρωπότητα αποφάσισε να ζει σε μεγάλες κοινότητες και να καλλιεργεί την γη.

Αυτά τα δύο γεγονότα θεωρείται ότι έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Εχει διαπιστωθεί ότι πριν από 13 χιλιάδες έτη έπεσε στην Γη ένας μεγάλος κομήτης που πιθανώς είχε διάμετρο τεσσάρων χλμ.

Το 2007 έκανε την εμφάνιση της μια μελέτη σύμφωνα με την οποία ο κομήτης αυτός προκάλεσε τεράστια πλανητική καταστροφή.

Αρχικά τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλες τις ηπείρους τις οποίες ακολούθησε ο αποκαλούμενος πυρηνικός χειμώνας όπου την Γη σκέπασε για κάποια χρόνια η σκόνη και η τέφρα της σύγκρουσης και των πυρκαγιών για να ακολουθήσει μια εποχή πάγων που διήρκεσε περίπου χίλια έτη.

Αυτό το εφιαλτικό σκηνικό προκάλεσε την εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας ανάμεσα στα οποία και μεγάλα ζώα όπως τα μαμούθ και τα μαστόδοντα. Όμως ο άνθρωπος κατάφερε να επιβιώσει.

 

Τι αναφέρει καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Μάρτιν Σουίτμαν πραγματοποίησε μια μεγάλη μελέτη στην οποία αξιολόγησε όλες τις έρευνες και τα ευρήματα που σχετίζονται με την θεωρία για αυτόν τον κομήτη.

Ο Σουίτμαν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο ο κομήτης προκάλεσε όλη αυτή την καταστροφή αλλά ότι υποχρέωσε τους ανθρώπους που μέχρι εκείνη την στιγμή ζούσαν σε μικρές νομαδικές ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Σύμφωνα με τον ερευνητή για μια σειρά από γεωγραφικούς και κλιματικούς λόγους μεγάλες ομάδες ανθρώπων αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα το Ιράκ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος δημιουργώντας τις πρώτες οργανωμένες κοινότητες, τις πρώτες πόλεις.

Παράλληλα οι άνθρωποι εγκατέλειψαν το κυνήγι ως βασική πηγή απόκτησης τροφής και άρχισαν να καλλιεργούν την γη. Θεωρείται ιστορικά και επιστημονικά αποδεκτό ότι η απόφαση της δημιουργίας των πόλεων και η γέννηση της γεωργίας προκάλεσαν επανάσταση στην κοινωνική και τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας θέτοντας τις βάσεις για τον σύγχρονο πολιτισμό που δημιουργήσαμε στον πλανήτη.

Αν λοιπόν η θεωρία αυτή επιβεβαιωθεί τελικά ο άνθρωπος θα έχει ακολουθήσει κατά μια έννοια όπως λένε κάποιοι την πορεία του Σύμπαντος.

Όπως μια μεγάλη έκρηξη, ένα μπιγκ μπανγκ, δημιούργησε το Σύμπαν μια μεγάλη έκρηξη (σύγκρουση) οδήγησε στην εμφάνιση του ανθρώπου και ένα ακόμη μπιγκ μπάνγκ προκάλεσε την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.