Μία ρωγμή στον κινητήρα 3 του πανίσχυρου πυραύλου «Space Launch System» (SLC) τίναξε στον… αέρα την έναρξη της ιστορικής διαστημικής αποστολής «Άρτεμις 1».
Η ΝΑSΑ ωστόσο δηλώνει σίγουρη ότι η αποστολή που σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη θα γίνει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 17:48 ώρα Ελλάδος.
«Η Παρασκευή είναι σίγουρα η μέρα μας. Απλά χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για να ελέγξουμε τα δεδομένα».
Ο πύραυλος «Space Launch System» είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο και θα μεταφέρει το σκάφος «Orion» με προορισμό τη Σελήνη.
Ο δρόμος προς τη νέα προσσελήνωση
Πενήντα χρόνια μετά το τέλος της διαστημικής αποστολής Απόλλων παίρνει την σκυτάλη η αδελφή του θεού, η Άρτεμις.
Ο τεράστιος πύραυλος θα μεταφέρει τη μη επανδρωμένη κάψουλα για μια δοκιμαστική πτήση. Στην πρώτη αυτή αποστολή με το όνομα Άρτεμις 1, η κάψουλα θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτήν για 39 με 42 μέρες και στη συνεχεία θα επιστρέψει στον πλανήτη μας.
Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι, και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί.
Απώτερος στόχος της NASA, η δημιουργία των θεμελίων για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης.
Το αμαρτωλό παρελθόν της NASA
Ήταν Ιανουάριος του 1986 όταν το CNN μετέδιδε ζωντανά τη αποστολή της NASA.
Εκατομμύρια μάτια ήταν καρφωμένα στους δέκτες τους για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Challenger.
Ακούγονται χειροκροτήματα και μόλις 73 δευτερόλεπτα αργότερα το Challeger εκρήγνυται στον αέρα, με τους περισσότερους να μην αντιλαμβάνονται τι είχε συμβεί.
Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και η Κρίστα ΜακΌλιφ. Η δασκάλα που μέχρι εκείνη την στιγμή θεωρούνται τυχερή καθώς επιλέχθηκε ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές οι οποίοι είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στη διαστημική αποστολή.