Quantcast

NASA: Η διαστημική αποστολή Crew 6 προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS

To τετραμελές πλήρωμα που μετέφερε το SpaceX Crew Dragon είναι ασφαλές

Με απόλυτη επιτυχία προσδέθηκε το διαστημικό όχημα SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το τετραμελές πλήρωμα της διαστημικής αποστολής «Crew 6» προσδέθηκε στον ISS, κατά το πέρασμά του πάνω από τη Σομαλία, 418 χλμ πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Το πλήρωμα, δύο Αμερικανοί αστροναύτες, ένας Ρώσος κοσμοναύτης κι ένας αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονταν την Πέμπτη ασφαλείς, σε τροχιακή πορεία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς πλησίαζε σε ένα προγραμματισμένο ραντεβού πρόσδεσης, όπως ανακοίνωσε η NASA.

 

NASA: Η διαστημική αποστολή Crew 6 προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS

Το τετραμελές πλήρωμα, δύο Αμερικανοί αστροναύτες, ένας Ρώσος κοσμοναύτης κι ένας αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Φωτ. NASA

 

Η διαδικασία πρόσδεσης παρουσίασε μία ελαφρά καθυστέρηση λόγω προβλημάτων στους αισθητήρες πρόσδεσης του Dragon. Στη συνέχεια όμως η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

 

 

Η τετραμελής ομάδα αναμένεται ότι θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έξι μήνες, στους οποίους θα πραγματοποιήσει περισσότερα από 200 επιστημονικά πειράματα, αλλά και σχετικές τεχνολογικές δοκιμές, με το αντικείμενο να ερευνών να εκτείνεται από την ανάπτυξη των ανθρώπινων κυττάρων στο διάστημα, μέχρι τον έλεγχο της συμπεριφοράς εύφλεκτων υλικών σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Μερικά από τα ερευνητικά πειράματα θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές μακρόχρονες επανδρωμένες διαστημικές αποστολές στη Σελήνη υπό το πρόγραμμα Artemis της NASA που αποτελεί τον διάδοχο του προγράμματος Apollo, σύμφωνα με τη Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η αποστολή αυτή φέρει την κωδική ονομασία «Crew 6», καθώς πρόκειται για το 6ο πλήρωμα μακράς παραμονής στον ISS που εκτοξεύτηκε από την SpaceX για τη NASA, από τότε, που η ιδιωτική κοινοπραξία διαστημικών εκτοξεύσεων που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ άρχισε να στέλνει Αμερικανούς αστροναύτες σε διαστημική τροχιά τον Μάιο του 2020.

 

 

Με πληροφορίες από τη NASA και ΑΠΕ