Μισείτε τα κουνούπια; Ένα συγκεκριμένο άρωμα μπορεί να τα κρατήσει μακριά

Τι έδειξε μελέτη του Virginia Tech University

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό iScience διερεύνησε πώς τα διάφορα σαπούνια απωθούν τα κουνούπια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η καρύδα θα μπορούσε να είναι το «μαγικό άρωμα» που κρατάει μακριά τα ενοχλητικά έντομα.

«Όλοι μυρίζουν διαφορετικά, ακόμη και μετά την εφαρμογή σαπουνιού- η σωματική σας κατάσταση, ο τρόπος που ζείτε, το τι τρώτε και τα μέρη που επισκέπτεστε επηρεάζουν τον τρόπο που μυρίζετε», εξηγεί η συν-συγγραφέας και βιολόγος Chloé Lahondère.

«Και τα σαπούνια αλλάζουν δραστικά τον τρόπο που μυρίζουμε, όχι μόνο προσθέτοντας χημικές ουσίες, αλλά και προκαλώντας διακυμάνσεις στην εκπομπή ενώσεων που ήδη παράγουμε με φυσικό τρόπο».

Οι ερευνητές του Virginia Tech University ανέλυσαν τις χημικές οσμές που εξέπεμπαν άνθρωποι πριν και αφού πλύθηκαν με τέσσερις μάρκες σαπουνιού.

Μελέτησαν επίσης το προφίλ των οσμών των σαπουνιών, εντοπίζοντας τέσσερις χημικές ουσίες που συνδέονται με την προσέλκυση κουνουπιών και τρεις χημικές ουσίες που συνδέονται με την απώθηση.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο άτομο που είναι εξαιρετικά ελκυστικό στα κουνούπια όταν είναι άπλυτο μπορεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό στα κουνούπια με ένα σαπούνι και στη συνέχεια να γίνει ελκυστικό ή απωθητικό στα κουνούπια με ένα άλλο σαπούνι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και νευροαιθολόγος Clément Vinauger.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπλυναν το ένα χέρι με το σαπούνι και άφησαν το άλλο ανέγγιχτο, καλύπτοντάς το με ένα νάιλον μανίκι. Η διαδικασία επαναλήφθηκε για κάθε σαπούνι.

Μετά από μία ώρα, οι ερευνητές τοποθέτησαν το νάιλον μανίκι σε ένα καλυμμένο με πλέγμα κύπελλο γεμάτο με ενήλικα θηλυκά κουνούπια Aedes aegypti – ένα είδος που είναι γνωστό ότι μεταδίδει ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο κουνούπια που είχαν ζευγαρώσει πρόσφατα, καθώς τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ φυτών, ενώ τα θηλυκά τρέφονται με αίμα μόνο μετά το ζευγάρωμα.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι οι μυρωδιές που χρησιμοποιούνται για σαπούνι που προέρχονται από φυτά ή μιμούνται τα φυτά θα μπορούσαν να μπερδέψουν τα έντομα που αγαπούν το νέκταρ.

Μία από τις χημικές ουσίες που φάνηκε να σχετίζεται με την απώθηση των κουνουπιών είναι το άρωμα καρύδας.

«Επιβεβαιώνει αυτό που έχουν βρει προηγούμενες μελέτες, ότι δηλαδή στα κουνούπια δεν αρέσουν τα προϊόντα με άρωμα καρύδας», λέει ο Vinauger.

«Εγώ πάντως θα επέλεγα ένα σαπούνι με άρωμα καρύδας αν ήθελα να μειώσω την προσέλκυση κουνουπιών», πρόσθεσε.

Η ομάδα σχεδιάζει να δοκιμάσει περισσότερες ποικιλίες σαπουνιών σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.