Με φόντο τα Απέννινα Όρη, η ζωή κυλά απλά και ήσυχα για τους περίπου 1.300 κατοίκους του μικρού Γκαλιάνο ντι Μουτζέλο, στα εύφορα εδάφη της Τοσκάνης.
Μετά τη δουλειά, οι παρέες συγκεντρώνονται σε παγκάκια και στα καφέ, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ή συζητώντας, χωρίς να χαζεύουν μπροστά στις οθόνες smartphones ή να ανεβάζουν selfies.
Άλλοι απολαμβάνουν αμέριμνοι μια βόλτα στα σοκάκια της μικρής γραφικής πόλης, χωρίς να μιλούν στα κινητά τους.
Κι άλλοι διαβάζουν ήρεμα την εφημερίδα τους, που παραμένει βασική πηγή ενημέρωσης στην περιοχή, μαζί με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Για έναν ξένο παρατηρητή, οι εικόνες μοιάζουν να έρχονται από μια άλλη εποχή, προτού… ψηφιοποιηθεί ο τρόπος ζωής μας.
Πράγματι, το Γκαλιάνο ντι Μουτζέλο θεωρείται σήμερα ένας θύλακας ψηφιακής «αποτοξίνωσης» στην μητροπολιτική πόλη της Φλωρεντίας.
Μόνο που αυτό δεν συμβαίνει κατ’ επιλογήν κατοίκων και αρχών.
Αποκομμένοι από την τεχνολογία
Μετά και τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης του υπουργείου Καινοτομίας της Ιταλίας και της AGCOM, της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών, το Γκαλιάνο ντι Μουτζέλο έγινε και επίσημα το σύμβολο του ψηφιακού χάσματος στη γειτονική χώρα.
Εν έτει 2022, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 204 ιταλικών περιοχών με σχεδόν ανύπαρκτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και περιορισμένη ή ακόμη και απούσα πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Αν και αρκετοί κάτοικοί του έχουν υποτυπώδη σύνδεση στο σπίτι, αυτή συχνά διακόπτεται, ειδικά όταν επικρατεί κακοκαιρία.
Κι αν και όλοι σχεδόν έχουν κινητό τηλέφωνο, τις περισσότερες φορές δεν έχουν σήμα για να το χρησιμοποιήσουν.
Η τεχνολογική αυτή αποσύνδεση της περιοχής -σε απόσταση μόλις μιας ώρας από τη Φλωρεντία- έγινε σημείο αναφοράς ακόμη και από το Netflix.
Πρόσφατα, χρησιμοποίησε το Γκαλιάνο ντι Μουτζέλο ως φυσικό σκηνικό για το τρέιλερ μιας κωμωδίας κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστές μια οικογένεια που προσπαθεί να αποτρέψει την επικράτηση των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης.
Η «επανάσταση» του Γκαλιάνο
Η δημοσιότητα που απέκτησε αίφνης ο τόπος τους φαίνεται ωστόσο τώρα να αποτελεί εφαλτήριο για αρχές και κατοίκους της γραφικής μικρής πόλης για διεκδικήσεις.
Ανεξαρτήτως ηλικίας, ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν απηυδισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ή έστω μια κλήση με το κινητό τους, σε περίπτωση κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο εμφανές με την πανδημία.
Είτε με την τηλεκπαίδευση, όταν -λόγω κακής σύνδεσης- πολλά παιδιά στο Γκαλιάνο ντι Μουτζέλο αναγκάστηκαν να συγκεντρώνονται στον χώρο στάθμευσης ενός τοπικού εστιατορίου, που βρίσκεται σε λόφο, με την προσμονή ότι θα έβρισκαν καλύτερο σήμα.
Είτε τώρα με τη διαδικασία των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19 και έκδοσης υγειονομικού πιστοποιητικού μέσω διαδικτύου.
Άπαντες πλέον ευελπιστούν ότι η κατάσταση σύντομα θα αλλάξει, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση Ντράγκι στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στην Ιταλία.
Προς τούτο, στα σχέδια ήταν η αξιοποίηση ενός σημαντικού ποσού από τα κονδύλια που έχει λαμβάνειν η Ρώμη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αρκετοί ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι οι ελπίδες στη μικρή γραφική πόλη κοντά στα Απέννινα μπορεί να επισκιατούν τελικά από το «βουνό» του διογκούμενου μετα-COVID δημόσιου χρέους.