Ισραήλ: Κοπάδι μεδουσών κατέκλυσε θάλασσα στην πόλη Χάιφα (Βίντεο)

Ένα πρωτόγνωρο θέαμα αντίκρυσαν οι κάτοικοι της πόλης Χάιφα στο Ισραήλ καθώς πλήθος μεδουσών κατέκλυσε τη θάλασσα

Η Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ δημοσίευσε φωτογραφίες από το περιβαλλοντικό φαινόμενο με τις εκατομμύρια μέδουσες ανοιχτά των ακτών της Χάιφα.

Σημειώνεται πως πολλές έχουν ήδη ξεβραστεί κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ αυτό το καλοκαίρι. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

 

«Πολλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των μεδουσών, όπως η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, η μόλυνση της θάλασσας με λύματα, η κλιματική αλλαγή και η ζημιά στους θηρευτές των μεδουσών, όπως οι θαλάσσιες χελώνες», ανέφερε ο περιβαλλοντικός οργανισμός σε ανακοίνωση.

 

Οι περισσότερες μέδουσες που καταλήγουν στο Ισραήλ είναι μεταναστευτικά είδη που έρχονται από τον Ινδικό Ωκεανό και εκτιμάται πως καταλήγουν στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Είναι ικανά να τσιμπήσουν και να αποβάλλουν δηλητήριο στον άνθρωπο, το οποίο προκαλεί συνήθως ήπια έως και σοβαρή δυσφορία και σε σπάνιες περιπτώσεις οδηγεί σε ακραίο πόνο ή και στο θάνατο.

Παρά το γεγονός πως οι μέδουσες εμφανίζονται στις θάλασσες του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα σχετικά με τον τρόπο ζωής και μετακίνησής τους, επομένως  δυσκολεύονται να εκτιμήσουν πότε θα εμφανιστούν τα κοπάδια, από ποια συγκεκριμένα είδη θα αποτελούνται και πόσο καιρό θα παραμείνουν.

Απειλή για την ηλεκτροδότηση

Οι μέδουσες αποτελούν επίσης απειλή για την ηλεκτροδότηση του Ισραήλ, καθώς απορροφώνται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, οι οποίοι χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό για ψύξη.

Το 2016, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Χάιφα εξέτασαν πότε ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είχε πληγεί περισσότερο από τις μέδουσες και το συσχέτισαν με τη σελήνη και τις θερμοκρασίες του νερού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ετήσιας άφιξης των μεδουσών και της φάσης της σελήνης.