Αφιερωμένο στην Ινδή παιδαγωγό και σύμβολο του φεμινισμού Fatima Sheikh είναι το Google Doodle της Κυριακής 9 Ιανουαρίου 2022.
Η Fatima Sheikh θεωρείται ευρέως ως η πρώτη μουσουλμάνα δασκάλα της Ινδίας. Μαζί με τους καινοτόμους συναδέλφους της και κοινωνικούς μεταρρυθμιστές Jyotirao και Savitribai Phule, η Sheikh ίδρυσε την Indigenous Library (Βιβλιοθήκη των Ιθαγενών) το 1848, ένα από τα πρώτα σχολεία για κορίτσια της Ινδίας.
Ποια ήταν η Fatima Sheikh
Η Fatima Sheikh γεννήθηκε σαν σήμερα το 1831 στην Πούνε της Ινδίας. Ζούσε με τον αδερφό της Ουσμάν και άνοιξαν το σπίτι τους στους Jyotirao και Savitribai Phule, όταν το ζευγάρι εκδιώχθηκε επειδή προσπάθησε να εκπαιδεύσει άτομα σε κατώτερες κοινωνικές τάξεις.
Η Βιβλιοθήκη των Ιθαγενών άνοιξε κάτω από τη στέγη των Sheikh. Εκεί, οι Savitribai Phule και Fatima Sheikh δίδαξαν κοινότητες περιθωριοποιημένων Dalit και μουσουλμάνων γυναικών και παιδιών που στερήθηκαν την εκπαίδευση λόγω της τάξης, της θρησκείας ή του φύλου τους.
Οι προσπάθειες των Phules να παράσχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όσους γεννήθηκαν στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις της Ινδίας έγιναν γνωστές ως κίνημα Satyashodhak Samaj (Κοινωνία των Αναζητητών της Αλήθειας). Ως δια βίου υποστηρικτής αυτού του κινήματος για την ισότητα, η Fatima Sheikh πήγαινε από πόρτα σε πόρτα για να προσκαλέσει τους καταπιεσμένους στην κοινότητά της να μάθουν στη Βιβλιοθήκη των Ιθαγενών και να ξεφύγουν από την ακαμψία του συστήματος της Ινδίας.
Συνάντησε μεγάλη αντίσταση από τις κυρίαρχες τάξεις που προσπάθησαν να ταπεινώσουν όσους συμμετείχαν στο κίνημα Satyashodhak, αλλά η Sheikh και οι σύμμαχοί της επέμειναν.
Αν και η ιστορία της Fatima Sheikh έχει παραβλεφθεί ιστορικά, η ινδική κυβέρνηση έριξε νέο φως στα επιτεύγματά της το 2014 παρουσιάζοντας το προφίλ της στα σχολικά βιβλία της Ουρντού μαζί με άλλους πρωτοπόρους Ινδούς εκπαιδευτικούς.