Αφιερωμένο στην εθνική ημέρα της Νέας Ζηλανδίας, Ημέρα Waitangi, είναι το Google Doodle της Κυριακής 6 Φεβρουαρίου 2022.
Τι είναι η Ημέρα Waitangi
Η Ημέρα Waitangi είναι εθνική ημέρα της Νέας Ζηλανδίας. Σηματοδοτεί την επέτειο της αρχικής υπογραφής (6 Φεβρουαρίου 1840) της Συνθήκης του Waitangi, η οποία θεωρείται ως το ιδρυτικό έγγραφο του έθνους. Η πρώτη Ημέρα Waitangi δεν γιορτάστηκε μέχρι το 1934. Έγινε εθνική αργία το 1974.
H Συνθήκη του Waitangi υπεγράφη από αντιπροσώπους του Βρετανικού Στέμματος και τους αρχηγούς από το Βόρειο Νησί συμπεριλαμβανομένων και των αρχηγών αυτών που ο Βρετανός Αρμοστής Τζέιμς Μπάσμπι είχε νωρίτερα παρακινήσει να διεκδικήσουν ανεξαρτησία ως Ομοσπονδία των Ηνωμένων Φυλών της Νέας Ζηλανδίας.
Από την Βρετανική πλευρά, η Συνθήκη, όπως συχνά την αποκαλούν οι Νεοζηλανδοί, έδινε τη δικαιολογία για να καταστεί η Νέα Ζηλανδία Βρετανική αποικία. Σήμερα θεωρείται γενικά ως το ιδρυτικό σημείο της Νέας Ζηλανδίας ως κράτος.
Ωστόσο, έχουν προκύψει σημαντικά θέματα που αφορούν την αρχική μετάφραση της συνθήκης από τα Αγγλικά στα Μαορί. Ένα παράδειγμα είναι ο όρος kawanatanga, μια μετάφραση που μεταφυτεύτηκε από τα αγγλικά, η οποία παρουσιάστηκε στην γλώσσα των Μαορί για πρώτη φορά στην Συνθήκη. Χρησιμοποιήθηκε εκεί για να μεταφράσει την έννοια της αυτονομίας. Συχνά αναφέρεται πως οι Μαορί δεν είχαν καμία λέξη για την έννοια αυτονομία στη γλώσσα τους εκείνη την εποχή, αν και μερικοί απαντούν πως η Μαορί “mana” είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την αυτονομία Μαορί στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1835.
Η λέξη αποτελείται από το kawana, απόδοση στα Μαορί της αγγλικής λέξης governor (κυβερνήτης), και την υπάρχουσα Μαορί κατάληξη -tanga, παρόμοια με τα αγγλικά -ship ή -dom. Επομένως μια κυριολεκτική μετάφραση της λέξης θα ήταν στα αγγλικά governorship (διακυβέρνηση). Άλλες Μαορί λέξεις με την κατάληξη -tanga είναι οι rangatiratanga, “αρχηγεία”, και kingitanga, “βασιλεία”.
Το νόημα που προσάπτεται στη λέξη, και ιδιαίτερα πώς σχετίζεται με το rangatiratanga, είναι ζωτικής σημασίας στην συζήτηση για τη Συνθήκη Γουαϊτάνγκι. Η συνθήκη αυτή είναι ακόμη εξαιρετικά σημαντική στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία, και παραμένει αντικείμενο μεγάλης αμφισβήτησης και πολιτικών συζητήσεων.
Δείτε το Google Doodle για την Ημέρα Waitangi:
Το Doodle της Google περιλαμβάνει το φυτό χαρακέκε για τον εορτασμό της μοναδικής εγγενούς χλωρίδας του νησιωτικού έθνους.
Το κοινό λινάρι, γνωστό και ως harakeke in te reo Māori, είναι ένα από τα αρχαιότερα ενδημικά είδη φυτών της Νέας Ζηλανδίας και ένα από τα πιο σεβαστά. Οι ψηλές, πράσινες λεπίδες από φύλλα λιναριού και τα ζωηρά λουλούδια του παρέχουν καταφύγιο και άφθονη τροφή για την άγρια ζωή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία περιλαμβάνει το tūī (πουλιά με μοναδικό λευκό λαιμό) και το korimako.
Οι Μαορί θεωρούν το harakeke ως ένα κρίσιμο φυτό με ίνες για τη raranga, την τέχνη της ύφανσης του λιναριού. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των πάντων, από καλάθια μέχρι πατάκια – ακόμη και αδιάβροχα μπορούν να δημιουργηθούν συνδυάζοντας τα σκληρά εξωτερικά στρώματα του harakeke μαζί με τις μαλακές εσωτερικές ίνες του.
Οι Μαορί πιστεύουν ότι αυτά τα διαφορετικά στρώματα συμβολίζουν την οικογενειακή καταγωγή – το εξωτερικό στρώμα αντιπροσωπεύει τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ενώ το εσωτερικό στρώμα αντιπροσωπεύει τους γονείς που τυλίγονται γύρω από τους πιο εσωτερικούς νέους βλαστούς που συμβολίζουν τα παιδιά που προστατεύουν όλες οι προηγούμενες γενιές.
Με πληροφορίες: Google, Wikipedia