Μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) την πόλη Πλασίτα δε Μορέλος στο κεντρικό Μεξικό, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος θυμήθηκε έναν ακόμα πιο… εμβληματικό -όπως τον χαρακτηρίζει- που «χτύπησε» την Ιαπωνία το 1923.
Αναλυτικότερα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει πως η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1923 είχε μέγεθος 7,9 βαθμούς Ρίχτερ και έπληξε την επαρχία Κάντο, δηλαδή την ευρύτερη περιοχή Τόκυο-Γιοκοχάμα.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες, ενώ οι εκτεταμένες πυρκαγιές που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 141.000 άνθρωποι.
Έτσι, από το 1960, στην Ιαπωνία η 1η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα κατά των Φυσικών Καταστροφών και παραμένει ημέρα μνήμης για έναν από τους πιο εμβληματικούς σεισμούς στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.
Τι συνέβη
Πιο συγκεκριμένα, η δόνηση ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κι έπληξε την πολυπληθή επαρχία Κάντο την 1η Σεπτεμβρίου 1923. Η επαρχία Κάντο βρίσκεται στο νησί Χονσού και περιλαμβάνει μεγάλα αστικά συγκροτήματα, όπως αυτά της πρωτεύουσας Τόκιο και της Γιοκοχάμα.
Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 141.000 ανθρώπων, ενώ οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν κι έκαιγαν επί διήμερο επιδείνωσαν την κατάσταση και αύξησαν σημαντικά τις ούτως ή άλλως εκτεταμένες ζημιές, που ανήλθαν σε 1 δισ. δολάρια (14 δισ. δολάρια σε σημερινές). 590.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και δύπ εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Κι ενώ τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού η κατάσταση ήταν ακόμη συγκεχυμένη, μία φήμη διέτρεξε την περιοχή ότι κάποιοι κορεάτες μετανάστες επιδόθηκαν σε πλιάτσικο, εμπρησμούς και πράξεις δολιοφθοράς (η Κορέα ήταν τότε υπόδουλη στην Ιαπωνία). Σχεδόν αμέσως ξέσπασε πογκρόμ εναντίον τους, στο οποίο συμμετείχαν αρχές και πολίτες.
Οι νεκροί έφθασαν, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές, τις 10.000, αν και οι αρχές ανακοίνωσαν μόνο 231. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και Κινέζοι, αλλά και Γιαπωνέζοι που μιλούσαν σπάνιες διαλέκτους, τους οποίους οι επιδρομείς εξέλαβαν ως Κορεάτες. Η αστυνομία και ο αυτοκρατορικός στρατός βρήκαν την ευκαιρία μέσα στην αναταραχή να εξολοθρεύσουν πολλούς σημαίνοντες σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αναρχικούς ακτιβιστές της χώρας.