ι πρώτες εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb έρχονται σύντομα και οι επιστήμονες ανυπομονούν να τις δουν. Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, η NASA διοργάνωσε μια ημέρα ενημέρωσης στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου (STScI) στη Βαλτιμόρη, ενόψει της δημοσιοποίησης των πρώτων εικόνων επιστημονικής ποιότητας από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκδήλωσης στις 12 Ιουλίου.
«Αναγνωρίζουμε ότι στεκόμαστε στους ώμους όλων των επιστημόνων και των μηχανικών που εργάστηκαν σκληρά τους τελευταίους έξι μήνες για να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Klaus Pontoppidan, επιστήμονας του προγράμματος Webb στο STScI, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
This Hubble Ultra Deep Field contains approximately 10,000 galaxies, extending back in time to within a few hundred million years of the big bang. What do galaxies that existed even earlier look like? Two teams using #NASAWebb will revise what we know: https://t.co/uGHrCQeCJ1 pic.twitter.com/oqCttOBc1k
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) June 22, 2022
Αν και η NASA έχει ήδη δημοσιεύσει μερικές εικόνες που ελήφθησαν κατά την ευθυγράμμιση του δορυφόρου, οι εικόνες που θα δημοσιευθούν στις 12 Ιουλίου θα είναι από ένα απόλυτα λειτουργικό παρατηρητήριο και θα δείχνουν τι μπορεί να συνεισφέρει στην επιστήμη κάθε ένα από τα όργανα του τηλεσκοπίου.
Αυτές οι πρώτες εικόνες θα περιλαμβάνουν μια εικόνα πεδίου που θα κοιτάζει πιο βαθιά στο παρελθόν από ποτέ, είπαν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Η NASA θα δώσει, επίσης, στη δημοσιότητα τα πρώτα φασματοσκοπικά δεδομένα του Webb – ακριβή στοιχεία για το είδος του φωτός που ανιχνεύει ο δορυφόρος- και τα οποία θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τα «συστατικά» των μακρινών κοσμικών αντικειμένων. Οι εικόνες θα είναι οπτικά εντυπωσιακές!
Κάθε ένα από τα τέσσερα όργανα του Webb, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κάμερας, δύο φασματογράφων στο εγγύς υπέρυθρο και μιας κάμερας και φασματογράφου στο μέσο υπέρυθρο, θα συμβάλει στην περαιτέρω έρευνα των επιστημόνων. Θα συλλέξουν δεδομένα, σχεδόν, σε κάθε κλίμακα, από το ηλιακό μας σύστημα σήμερα μέχρι τη γέννηση του σύμπαντος. Αν και οι επιστήμονες μπορούν να ανιχνεύσουν ακτινοβολία από την αρχή του σύμπαντός μας, κανένα τηλεσκόπιο δεν έχει καταφέρει ποτέ να ανιχνεύσει φως από μερικά από τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες του σύμπαντος. Το Webb θα αποτελεί το πρώτο παρατηρητήριο.
Παρόλο που ο Webb είναι ήδη ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα, οι πρώτες εικόνες του αντιπροσωπεύουν την αρχή ελπίδας δεκαετιών επιστήμης. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν ότι το τηλεσκόπιο έχει αρκετά καύσιμα για να διεξάγει επιστήμη για τα επόμενα 20 χρόνια. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε το σύμπαν μας.
Το James Webb βρίσκεται 1,5 εκατομμύριο χλμ. από τη Γη, σε ένα σημείο ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο που του προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες παρατήρησης. Από αυτό το σημείο θα μπορεί να λειτουργεί στο σκοτάδι και σε χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή σε συνθήκες που είναι απαραίτητες για να γίνουν μεγάλου εύρους και καλής ποιότητας παρατηρήσεις.