Quantcast

Δοκιμές για GPS στη Σελήνη και πιθανότητα αποστολής Ευρωπαίου αστροναύτη στο Φεγγάρι συζητούν ESA -NASA

Οι δύο υπηρεσίες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν από κοινού δοκιμές αναφορικά με τη χρήση συγκεκριμένων συστημάτων εντοπισμού γεωγραφικής θέσης με χρήση δορυφόρων για τη Σελήνη, όπως γίνεται με τα συστήματα Galileo και GPS στη Γη

Οι δύο υπηρεσίες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν από κοινού δοκιμές αναφορικά με τη χρήση συγκεκριμένων συστημάτων εντοπισμού γεωγραφικής θέσης με χρήση δορυφόρων για τη Σελήνη, όπως γίνεται με τα συστήματα Galileo και GPS στη Γη.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA και η NASA θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την εξερεύνηση της Σελήνης στο μέλλον και συζήτησαν την πιθανότητα της αποστολής ενός Ευρωπαίου αστροναύτη στον δορυφόρο της Γης.

«Ανυπομονούμε να δούμε έναν αστροναύτη της ESA μαζί μας στην επιφάνεια της Σελήνης και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε μια στρατηγική συνεργασία» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, Μπιλ Νέλσον, ο οποίος είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της ESA στην Ολλανδία.

Οι δύο υπηρεσίες υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για την αποστολή Lunar Pathfinder, τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που θα περιστρέφεται γύρω από τη Σελήνη. Η ESA είχε ήδη αγοράσει τις υπηρεσίες του δορυφόρου αυτού που κατασκευάζεται από τη βρετανική SSTL. Η NASA θα αναλάβει να τον θέσει σε τροχιά, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες που θα παρέχει.

Οι δύο υπηρεσίες σκοπεύουν επίσης να πραγματοποιήσουν από κοινού δοκιμές αναφορικά με τη χρήση συγκεκριμένων συστημάτων εντοπισμού γεωγραφικής θέσης με χρήση δορυφόρων για τη Σελήνη, όπως γίνεται με τα συστήματα Galileo και GPS στη Γη.

Η ESA, στην οποία μετέχουν 22 χώρες, συμμετέχει στο αμερικανικό πρόγραμμα Artemis στόχος του οποίου είναι η επιστροφή των αστροναυτών στη Σελήνη γύρω στο 2025 και η κατασκευή ενός μίνι σταθμού, του Lunar Gateway, που θα μπει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Οι δύο υπηρεσίες συζήτησαν επίσης το μέλλον της ρωσοευρωπαϊκής αποστολής ExoMars, η οποία ανεστάλη από την ESA μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στόχος της αποστολής ήταν η εκτόξευση, στα τέλη του 2022, ενός ρόβερ που θα αναζητούσε ίχνη εξωγήινης ζωής στον πλανήτη Άρη.

«Η NASA εξετάζει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους φίλους μας στην αποστολή ExoMars» διαβεβαίωσε ο Νέλσον.

«Γίνονται εντατικές συνομιλίες και αισιοδοξώ ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία με τη NASA στην αποστολή ExoMars», σχολίασε ο Γιόζεφ Ασμπάχερ, ο γενικός διευθυντής της ESA, διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, στη σύνοδο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας σε επίπεδο υπουργών.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ