Για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέλιξης, πρασινάδα εμφανίστηκε σε χώμα από τη Σελήνη.
Αμερικανοί επιστήμονες καλλιέργησαν φυτά σε έδαφος από το φεγγάρι (σεληνιακό ρεγόλιθο), το πρώτο βήμα για τις μελλοντικές καλλιέργειες που θα προσφέρουν στους αποίκους της Σελήνης λαχανικά και οξυγόνο.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε με μόλις 12 γραμμάρια σεληνιακής σκόνης που είχε συλλεχθεί από τους αστροναύτες των αποστολών Apollo τις δεκαετίες του 1960 και -70.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα μελέτησαν το φυτό στενόφραγμα το θαλιανό (Arabidopsis thaliana), το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα και το γονιδίωμά του έχει αλληλουχηθεί πλήρως.
Τα φυτά επέζησαν, όμως αναπτύσσονταν πιο αργά, είχαν μικρότερο μέγεθος και περισσότερα σημάδια στρες, σε σχέση με βλαστάρια που μεγάλωσαν σε γήινο χώμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Communications Biology.
Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι βιώσιμη η καλλιέργεια φυτών στο αυθεντικό έδαφος του φεγγαριού και όχι σε τεχνητό υπόστρωμα. Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι η κοσμική ακτινοβολία και τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου επηρεάζουν το σεληνιακό έδαφος με τρόπο που το καθιστά λιγότερο κατάλληλο για σπορά, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η παρουσία μικρών σωματιδίων σιδήρου. To σεληνιακό έδαφος, εξάλλου, δεν περιέχει οργανικά συστατικά όπως το γήινο.
Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα του πειράματος κρίνεται θετικό. «Μπορούν να μεγαλώσουν φυτά στο σεληνιακό έδαφος;» λέει η επικεφαλής της μελέτης Άνα-Λάιζα Πολ. «Η απάντηση, όπως αποδείχτηκε, είναι ναι».