Αστεροειδής που θα μπορούσε να καταστρέψει ολόκληρη πόλη πλησιάζει τη Γη

Το αντικείμενο 2022 SE37 καταχωρήθηκε στη λίστα των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών»

Διαστημικός βράχος με διάμετρο μισού χιλιομέτρου ανακαλύφθηκε από ρώσους αστρονόμους λίγες ημέρες πριν περάσει σε σχετικά μικρή απόσταση από τη Γη αυτή την εβδομάδα.

 

Το αντικείμενο 2022 SE37 καταχωρήθηκε στη λίστα των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών», δεν θα απειλήσει όμως τη Γη στο προσεχές μέλλον, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών «Κέλντις» της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Για να χαρακτηριστεί «δυνητικά επικίνδυνος», ένας αστεροειδής θα πρέπει να έχει μέγεθος άνω των 140 μέτρων και να πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 750.000 χιλιομέτρων.

Αντικείμενα με διάμετρο άνω των 100 μέτρων θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη σε περίπτωση πρόσκρουσης, ενώ αστεροειδείς ή κομήτες με διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρου θα προκαλούσαν καταστροφές σε επίπεδο χώρας ή ηπείρου.

Ο 2022 SE37 ανακαλύφθηκε το Σαββατοκύριακο με δύο τηλεσκόπια στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη NASA, ένας άλλος αστεροειδής με την ονομασία 2018 ER1, ο οποίος έχει διάμετρο 26 μέτρων, προσπέρασε τη Γη στις 2 Οκτωβρίου σε απόσταση 560.0000 χιλιομέτρων, ενώ την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ένας βράχος με διάμετρο 10 μέτρων θα περάσει σε απόσταση 160.000 χιλιομέτρων.

Αναγνωρίζοντας ότι ο κίνδυνος μελλοντικής πρόσκρουσης στη Γη είναι υπαρκτός, η NASA πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο πείραμα πλανητικής προστασίας, για το οποίο το σκάφος DART συνετρίβη στον αστεροειδή Δίμορφο με στόχο να αλλάξει ελαφρώς την τροχιά του.