Άρης: Μεγαλειώδης βουτιά σε κρατήρα με βίντεο 8K

Στο βίντεο, ανάλυσης 8Κ, διακρίνονται σχηματισμοί πλάτους μόλις 25 εκατοστών ανά εικονοστοιχείο, δίνοντας στην εικόνα πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι για παράδειγμα οι δορυφόροι που χρησιμοποιεί το Google Maps

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που παρακολουθεί σήμερα τον Άρη, χρήστης του YouTube δημιούργησε ένα θεαματικό βίντεο που αποκαλύπτει τις ανάγλυφες λεπτομέρειες ενός κρατήρα στο νότιο ημισφαίριο.

 

Στο βίντεο, ανάλυσης 8Κ, διακρίνονται σχηματισμοί πλάτους μόλις 25 εκατοστών ανά εικονοστοιχείο, δίνοντας στην εικόνα πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ό,τι για παράδειγμα οι δορυφόροι που χρησιμοποιεί το Google Maps.

Στο βάθος του κρατήρα, ο οποίος σχηματίστηκε από αρχαία πρόσκρουση αστεροειδή, αμμόλοφοι ενώνονται και σχηματίζουν ένα ασυνήθιστο πολυγωνικό πλέγμα.

Ο Σον Ντόραν, ο οποίος δημιουργεί έργα τέχνης και βίντεο χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, χρησιμοποίησε μια εικόνα της κάμερας HiRISE που μεταφέρει το MRO, δορυφόρος της NASA σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του οργάνου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το HiRISE είναι η ισχυρότερη κάμερα που έχει σταλεί μέχρι σήμερα σε άλλο πλανήτη, ικανή να τραβά εικόνες μεγέθους 3,5 gigabyte σε μία λήψη.

H πρωτότυπη εικόνα της NASA τραβήχτηκε από ύψος 260 χλμ. Κάθε εικονοστοιχείο αντιστοιχεί σε επιφάνεια πλάτους 25 εκατοστών. Τα χρώματα δεν είναι πραγματικά (NASA/JPL-Caltech/UArizona)

O Ντόραν αφαίρεσε τον θόρυβο από την εικόνα, ρύθμισε τα χρώματα και άλλαξε το μέγεθός της για να δημιουργήσει το βίντεο, στο οποίο η κάμερα μοιάζει να πανάρει πάνω από το τοπίο.