Apple: Βουτιά της χρηματιστηριακής αξίας κάτω από τα 2 τρισ. δολάρια

Η εταιρεία έχει πέσει σχεδόν στα επίπεδα της Microsoft

H παρατετραμένη κατρακύλα της μετοχής της Apple συνεχίστηκε με απότομη βουτιά και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έπεσε κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το ξεπούλημα έρχεται έναν χρόνο αφότου ο κατασκευαστής του iPhone έγινε η πρώτη εταιρεία που σπάει το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση.

Στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, η Apple βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Microsoft, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι περίπου 1,8 τρις.

Η τιμή της μετοχής μειώθηκε την Τρίτη κατά 3,7% στα 125,027 δολάρια αφότου η Exane BNP Paribas υποβάθμισε την εταιρεία από υποσχόμενη σε «ουδέτερη» και περιόρισε τον στόχο για τη μετοχή από τα 180 στα 140 δολάρια, αναφέρει το Reuters.

Οι εταιρείες τεχνολογίας διανύουν άσχημη περίοδο λόγω των φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και υψηλό πληθωρισμό διαρκείας. Σύμφωνα με την ιαπωνική Nikkei, η οποία επικαλείται προμηθευτές, η ζήτηση για συσκευές της Apple έχει περιοριστεί και η εταιρεία παραγγέλνει λιγότερα εξαρτήματα για ακουστικά, ρολόγια και laptop.

Η κεφαλαιοποίηση της Apple περιορίστηκε την Τρίτη στα 1,99 τρις., η πρώτη φορά που πέφτει κάτω από το φράγμα των 2 τρισ. από τον Μάρτιο του 2021.

Αναλυτής της Exane BNP Paribas μείωσε την πρόβλεψή του για τις πωλήσεις iPhone το 2023 στις από τις 245 στις 224 εκατομμύρια μονάδες, όχι μόνο μειωμένης ζήτησης αλλά και λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Λόγω των μειωμένων αποδόσεων το τελευταίο διάστημα, η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Apple, της Microsoft, της Amazon, της Alphabet και της Meta αντιστοιχεί μόνο στο 18% του δείκτη S&P 500, από 24% το 2020.

Όμως, παρόλο που η τιμή της μετοχής της μειώθηκε κατά 27% πέρυσι, η Apple προσφέρει θεαματικές αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Όσοι έχουν κρατήσει μετοχές που αγόρασαν της Apple όταν ο ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς παρουσίαζε το iPhone το 2007 έχουν κέρδος άνω του 4.000%, χωρίς να συνυπολογίζονται τα μερίσματα.