Apple: Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της ΕΕ για το «μονοπώλιο» του App Store

Σοβαρό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση προφανώς έχει παίξει και ο Digital Market Act (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την επόμενη χρονιά

Μετά από σφοδρή αντίσταση στην καθιέρωση χρήσης εναλλακτικών ηλεκτρονικών καταστημάτων στις συσκευές iPhone, η Apple φέρεται έτοιμη να επιτρέψει μια τέτοια ενέργεια στην ΕΕ παράλληλα με το λανσάρισμα του λειτουργικού συστήματος iOS 17, που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του από την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, παράλληλα με το… άνοιγμα στα εναλλακτικά ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών, η Apple σχεδιάζει επίσης να προσφέρει πρόσβαση στους δημιουργούς εφαρμογών (developers) τόσο στην κάμερα του iPhone όσο και στην ενσωματωμένη τεχνολογία NFC (Near Field Communication).

 

Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα η στρατηγική της Apple θέλει τους χρήστες του iPhone να μπορούν να αποκτήσουν εφαρμογές μόνο μέσω του δικού της καταστήματος, του App Store. Η Google με το Android από την άλλη πλευρά επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές και από ηλεκτρονικά καταστήματα τρίτων μερών στις συσκευές τους.

Μάλιστα, το Bloomberg αναφέρει ότι η αμερικανική εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει να εργάζεται στη συγκεκριμένη προοπτική.

Σοβαρό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση προφανώς έχει παίξει και ο Digital Market Act (DMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την επόμενη χρονιά και υποχρεώνει τις εταιρείες ότι οι εταιρείες από το 2024 θα πρέπει να έχουν συμμορφωθεί στις επιταγές της νέας νομοθεσίας για τις ψηφιακές αγορές.

Τι προβλέπει αυτή η νομοθεσία; Ότι οι Big Tech θα πρέπει να επιτρέψουν σε εναλλακτικά app stores να λειτουργούν στις πλατφόρμες λογισμικού τους ώστε να παρέχουν στους πελάτες τους περισσότερες επιλογές.

Ήδη η Apple έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στην υιοθέτηση της θύρας επικοινωνίας και φόρτισης USB-C ώστε να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Άρα δεν θα ήταν παράξενο να υπάρξει προσαρμογή και σε όσα ορίζει ο DMA.

App Store και υπέρογκες αμοιβές

Στην περίπτωση που η Apple όντως επιτρέψει τη λειτουργία εναλλακτικών καταστημάτων, αυτό θα σημαίνει ότι οι developers δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να πληρώνουν το 30% (ή το 15% σε ορισμένες περιπτώσεις) των εσόδων τους στον τεχνολογικό κολοσσό για τη χρήση του επίσημου App Store. Πρόκειται για το τέλος που επιβάλλει η Apple και την έχει φέρει αντιμέτωπη κατά το παρελθόν με πολλές πλατφόρμες λογισμικού όπως οι Spotify, Tinder ακόμη και το Twitter.

Σημειώνεται ότι η Apple επιτρέπει τη χρήση εναλλακτικών συστημάτων πληρωμήw σε συγκεκριμένες μόνο αγορές. Στην Κορέα ισχύει για όλους τους δημιουργούς εφαρμογών ενώ στην Ολλανδία κάτι τέτοιο ισχύει για τους δημιουργούς dating apps. Ακόμα και εκεί όμως άπαντες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τέλη στην Apple.

Προφανώς αν η νομοθεσία DMA επιβληθεί στην Apple εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες ρυθμιστικές κινήσεις παντού στον κόσμο.