Apple: Από ποια εταιρεία «έκλεψε» το ποντίκι ο Στιβ Τζομπς

Η ιστορία αυτή ξεκινά το 1979, όταν ο Στιβ Τζομπς ήταν 24 ετών και η εταιρεία του, η Apple, θεωρούνταν ήδη μία από τις πιο «hot» στον κλάδο

27 Απριλίου 1981

Η Xerox PARC κυκλοφορεί τον πρώτο υπολογιστή με ποντίκι. Και όμως, ο άνθρωπος που θεωρείται ο μεγαλύτερος οραματιστής που πέρασε από τη σύγχρονη βιομηχανία της τεχνολογίας, το είχε κιόλας κλέψει.

Η ιστορία αυτή ξεκινά το 1979, όταν ο Στιβ Τζομπς ήταν 24 ετών και η εταιρεία του, η Apple, θεωρούνταν ήδη μία από τις πιο «hot» στον κλάδο.  Όλοι στη Silicon Valley ήθελαν ένα κομμάτι της Apple, και έτσι, ο Τζομπς πρότεινε στους ανθρώπους της Xerox ένα deal: Θα τους επέτρεπε να αγοράσουν 100.000 μετοχές της Apple αντί 1 εκατ. δολαρίων στο επικείμενο IPO της. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν είναι να του επιτρέψουν να κοιτάξει «κάτω από τη φούστα» της εταιρείας. Πρακτικά, να ρίξει μια ματιά στις τεχνολογίες που ανέπτυσσε.

Κάπως έτσι, ο Τζομπς βρέθηκε να ξεναγείται στις εγκαταστάσεις της Xerox, ώσπου «κόλλησε» μπροστά από τον Xerox Alto, τον προσωπικό υπολογιστή της εταιρείας.

Ένας μηχανικός που ονομαζόταν Λάρι Τέσλερ έκανε την παρουσίαση. Ήταν ακόμα η εποχή που οι υπολογιστές ήταν ακριβοί, πολύπλοκοι και δύσκολοι στη χρήση, όμως ο Τέσλερ κουνούσε τον κέρσορα στην οθόνη με τη βοήθεια ενός «ποντικιού».

Μοιάζει αυτονόητο σήμερα, όμως για την εποχή εκείνη, ήταν επαναστατικό. Τότε, για να χειριστείς έναν υπολογιστή έπρεπε να γράψεις μια εντολή στο πληκτρολόγιο. Ο Τέσλερ απλά έκανε κλικ σε ένα από τα εικονίδια στην οθόνη. Άνοιγε και έκλεινε «παράθυρα» και μετακινούνταν με ευκολία από τη μία εφαρμογή στην άλλη. Έγραφε σε έναν όμορφο επεξεργαστή κειμένου και αντάλλασσε emails με άλλα άτομα στην εταιρεία στο πρώτο δίκτυο Ethernet του κόσμου.

Ο Τζομπς είχε πάει στην Xerox μαζί με έναν από τους προγραμματιστές του, τον Μπιλ Άτκινσον. Έκπληκτος, ο Άτκινσον πλησίασε όσο πιο πολύ μπορούσε, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί με τη μύτη του σχεδόν να ακουμπά την οθόνη.

Αλλά και ο συνιδρυτής της Apple ενθουσιάστηκε. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η Xerox δεν αξιοποιούσε περισσότερο αυτή την τεχνολογία. «Γιατί δεν κάνετε τίποτα με αυτό; Αυτό είναι το πιο σπουδαίο πράγμα. Αυτό είναι επαναστατικό!» είπε.

Και πράγματι, η Xerox έκανε κάτι. Το Xerox Alto κυκλοφόρησε στην αγορά το 1981. Ήταν αργό και αδύναμο. Και σύντομα, η  Xerox αποσύρθηκε εντελώς από την αγορά των PC.

Όμως ο Στιβ Τζομπς επέστρεψε στην Apple και απαίτησε από την ομάδα του –που ήδη δούλευε πάνω στην επόμενη γενιά του PC- να αλλάξει το σκεπτικό της. Ήθελε παράθυρα και ήθελε ποντίκι!

«Εάν η Xerox ήξερε τι είχε στα χέρια της και είχε εκμεταλλευτεί τις πραγματικές ευκαιρίες της, θα μπορούσε να είχε γίνει τόσο μεγάλη όσο η IBM και η Microsoft και η Xerox μαζί και η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία του κόσμου», θα έλεγε χρόνια αργότερα.

Τελικά, όμως, έκλεψε ο Στιβ Τζομπς το ποντίκι από τη Xerox; Η πραγματικότητα είναι ότι ο συνιδρυτής της Apple έφτιαξε ένα δικό του, καλύτερο ποντίκι. «Ξέρεις, το ποντίκι της Xerox κοστίζει 300 δολάρια για να φτιαχτεί και χαλάει σε δύο εβδομάδες. Πρέπει να σχεδιάσετε αυτό: Το δικό μας ποντίκι πρέπει να κατασκευάζεται με κόστος μικρότερο των 15 δολαρίων. Πρέπει να δουλεύει καλά για 1-2 χρόνια και θέλω να μπορώ να το χρησιμοποιήσω είτε πάνω σε φορμάικα ή στο τζιν μου», ήταν οι οδηγίες που έδωσε στους ανθρώπους του.

Και εκείνοι έπιασαν αμέσως δουλειά, αγοράζοντας αποσμητικά (από αυτά με τη μπίλια) και πιατάκια για το βούτυρο, για να κάνουν τις δοκιμές τους. Κάπως έτσι γεννήθηκε το ποντίκι της Apple.

Το 1983, η Apple κυκλοφόρησε τον υπολογιστή Lisa. Ήταν ο πρώτος εμπορικός υπολογιστής με γραφιστικά στο user interface και ποντίκι. Κόστιζε 10.000 δολάρια ή πάνω από 25.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα. Ήταν επαναστατικός, έστω και εάν εμπορικά, δεν πήγε καλά. Για αυτό και στις 24 Ιανουαρίου του 1984, η Apple κυκλοφόρησε τον Macintosh, ο οποίος κόστιζε 2.500 δολάρια (περίπου 6.122 δολάρια σε σημερινά χρήματα). Ήταν ένα μεγάλο ορόσημο για το ποντίκι, καθώς ο Macintosh ήταν ουσιαστικά ο υπολογιστής που το καθιέρωσε.

Το 1985, ο Τζομπς εξηγούσε σε μία συνέντευξή του γιατί το ποντίκι είναι τόσο αναγκαίο για τους υπολογιστές. «Εάν θέλω να σου πω ότι έχεις έναν λεκέ στο πουκάμισό σου, δεν θα στο πω με λέξεις: ‘Υπάρχει ένας λεκές στο πουκάμισό σου, 14 εκατοστά κάτω από τον γιακά και τρία εκατοστά αριστερά από το κουμπί σου’. Εάν έχεις έναν λεκέ ‘Να!’  Θα στον δείξω», είπε.

 

Πηγή: Money Review