Άγρια κόντρα μεγιστάνων για τα όρια του Διαστήματος

Το ταξίδι του Ρίτσαρντ Μπράνσον στη στρατόσφαιρα αμφισβήτησε ο Τζεφ Μπέζος!

Η διαστημική «μάχη» για τον «τουρισμό στα άστρα» ξεκίνησε την Κυριακή 11 Ιουλίου, όταν ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έγινε ο πρώτος πολίτης-«αστροναύτης 001» που ταξίδεψε με το δικό του, ιδιωτικό πύραυλο, τον Unity, στο Διάστημα, παρέα με πέντε συνεργάτες του. Έφτασε στο Διάστημα όμως; Γιατί αμφισβητείται; Το εγχείρημα του Μπράνσον αποτελεί ένα «παιδικό όνειρο» που πραγματοποίησε ο 70χρονος πρωτοπόρος επιχειρηματίας της Virgin Galactic και το αποτέλεσμα ενός αστρονομικού ανταγωνισμού μεταξύ δισεκατομμυριούχων για την πρωτιά στην κατάκτηση του «Νέου Διαστήματος».

Το ιστορικό «μαγικό ταξίδι» ξεκίνησε με 90 λεπτά καθυστέρηση λόγω καιρού και στα 86 χιλιόμετρα πάνω από το Νέο Μεξικό που έφτασε έδωσε την ευκαιρία σε εκατομμύρια κόσμου σε όλο τον πλανήτη να έχει εικόνα ζωντανά στην οθόνη του από την άτρακτο του σκάφους, την ομάδα που «πετούσε» από την έλλειψη βαρύτητας, αλλά και του πλανήτη από ψηλά. Περίπου μία ώρα μετά προσγειώθηκε στη Γη όπου τον υποδέχτηκαν η οικογένειά του και περίπου 500 θεατές.

 

Ο Μπέζος έχει προγραμματίσει τη δική του πτήση

Πριν την απογείωση, ωστόσο, δέχτηκε την επίσκεψη του συνάδελφου… δισεκατομμυριούχου και ανταγωνιστή στο… διαστημικό σπορ Έλον Μασκ που ταξίδεψε ως το Νέο Μεξικό για να του ευχηθεί καλό ταξίδι και να παρακολουθήσει την πτήση του. «Θα σε δω εκεί για να σου ευχηθώ τα καλύτερα», έγραψε ο Μασκ στο Twitter για να δεχθεί τις ευχαριστίες του Μπράνσον που είναι «τόσο καλός φίλος» και «τόσο υποστηρικτικός – ανυπομονώ να σε δω». Στον Μασκ σταματούν η μεγαλοψυχία και η αβρότητα, γιατί ο έτερος ανταγωνιστής Τζεφ Μπέζος, κάτω από το γάντι της ευγενικής ευχής «για καλό ταξίδι» και την ανυπομονησία του «να μπω στο κλαμπ», έκρυβε… το γάντι της αμφισβήτησης. Ο Μπέζος έχει προγραμματίσει τη δική του πτήση στις 20 Ιουλίου και το ανακοίνωσε έγκαιρα, πιστεύοντας ότι κατοχυρώνει την πρωτιά. Ωστόσο, ο Μπράνσον του την έκλεψε, μεταφέροντας το δικό του ταξίδι πολύ νωρίτερα.

Μετά την πτήση του Μπράνσον, ο Μπέζος αμφισβήτησε ότι το Unity άγγιξε το Διάστημα. Από την πλευρά του όμως ο ιδιοκτήτης των Virginia Groups απαντά πως στις ΗΠΑ το όριο του Διαστήματος είναι στα 80 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και εκείνος το ξεπέρασε. Η εταιρεία του Μπέζος Blue Origin υποστηρίζει ότι εκείνοι θα ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα και θα είναι οι πρώτοι επιβάτες του Διαστήματος! Να σημειώσουμε ότι από το 2022 θα μπορούν και πιο απλοί άνθρωποι να δουν τη Γη από ψηλά!

 

Πηγή: On Time