Quantcast

Βουλή: Η συζήτηση για την συγκρότηση εξεταστικής για δημοσκοπήσεις και κονδύλια

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού ο οποίος θα βρίσκεται στη Γαλλία

Σκληρή «μάχη» προμηνύεται για σήμερα την Βουλή ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ  καθώς το πρωί θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου θα συζητηθεί σε υψηλούς τόνους η πρόταση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και την επικοινωνιακή καμπάνια για την πανδημία.

 

 

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού ο οποίος θα βρίσκεται στη Γαλλία, κάτι που από την αντιπολίτευση εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση και ερμηνεύουν ότι το Μαξίμου θέλει να αποφύγει την τετ α τετ αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα με φόντο τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.

Με ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία

 

Στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα ξεκινήσει στις με τις τοποθετήσεις των 6 εισηγητών των κομμάτων.

Από την ΝΔ εισηγητής εχει οριστεί ο Δημήτρης Καιρίδης, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος, από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος και από το ΜΕΡΑ25 η Φωτεινή Μπακαδήμα.

Μετά τις ομιλίες

Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος 12 ομιλητών με βάση τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ειδικότερα, θα μιλήσουν 5 από τη ΝΔ, 3 ομιλητές από το ΣΥΡΙΖΑ, από έναν ομιλητή θα έχουν οι υπόλοιποι και εν συνεχεία το λόγο θα λάβουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Χάρης Θεοχάρης, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Σκανδαλίδης, Θανάσης Παφίλης, Β. Χήτας, και Κ. Γρηγοριάδης).

Τον λόγο μπορούν να λάβουν και όσοι πολιτικοί αρχηγοί το επιθυμούν αν και δεν αναμένεται η παρουσία του πρωθυπουργού, λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση θα εκπροσωπείται από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη καθώς η διαδικασία θεωρείται αμιγώς κοινοβουλευτική.

Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, φαίνεται πως η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει την δικής της αυτοτελή πρόταση για διεύρυνση του χρονικού διαστήματος διεξαγωγής της έρευνας, εγκαταλείπεται, σε μια προσπάθεια αποφυγής να «χρεωθεί» μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται, εκφυλισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δηλαδή, να συγκροτηθούν δύο εξεταστικές επιτροπές με παράλληλη λειτουργία και παρόμοιο αντικείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας χρήση διάταξης του Συντάγματος –όπως αυτή προέκυψε στην τελευταία αναθεώρηση έπειτα από εισήγηση της Ν.Δ – κατέθεσε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής