Ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, πλην της Ελληνικής Λύσης που επιφυλάχθηκε για την συζήτηση στην ολομέλεια.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί υπόψη σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις φορέων και κομμάτων, και στην συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, θα κατατεθούν βελτιωτικές αλλαγές.
Ο κ. Τσιάρας, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών, αντιτείνοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει μία διαρκή προσπάθεια για να τα διασφαλίσει πλήρως» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή τρέχουν περισσότερα από 10 εθνικά σχέδια δράσης που αφορούν σε δικαιώματα πολιτών».
«Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Και αν πραγματικά μέσα εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι στην ίδια την κατηγορία με το Ιράν, ή αυτές τις χώρες που ξέρουμε ότι έχουν ένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να κινηθούν στην κατεύθυνση, και του εκδημοκρατισμού, αλλά και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προφανώς δεν παρακολουθούν την πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Τσιάρας.
«Ακούσαμε τους φορείς και τα κόμματα, καταγράψαμε τις προτάσεις και τις ιδέες τους. Όμως, αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνεται κάτω από τη βασική παραδοχή ότι χρειάζεται η ΕΥΠ. Και το ερώτημα που τίθεται, είναι αν πρέπει να αφαιρέσουμε όπλα και δυνατότητες από την πατρίδα μας να αντιμετωπίζει εθνικούς κινδύνους, να αντιμετωπίζει κρίσεις και να αντιμετωπίζει ζητήματα για τα οποία ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να βρίσκονται σε μια εντελώς διαφορετική θεώρηση αντιμετώπισης», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και κατέληξε:
«Σας διαβεβαιώνω ότι θα λάβουμε υπόψη μας πολλές από τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει και ήδη υπάρχουν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα γίνουν πολύ σύντομα γνωστές».
«Το νομοσχέδιο δεν έχει στόχο τη διαφάνεια, τη βελτίωση της λειτουργίας, τη λογοδοσία, το σεβασμό του κράτους δικαίου, τα δικαιώματα. Ούτε φυσικά έχει έρθει στη Βουλή, ώστε να βοηθήσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ, ούτε πολύ περισσότερο στην προστασία της δημοκρατίας από κακόβουλους τρίτους, μιας και έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες, ότι ο κακόβουλος τρίτος σε αυτή τη περίπτωση είναι η ίδια η κυβέρνηση», αντέτεινε από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Ουδεμίαν χρείαν έχομεν κατασπαταλήσεως μιας έστω λέξεως ενώπιων πεφωτισμένης κυβερνήσεως και ακολούθων της, διαπρεπών επιστημόνων. Θα συναντηθούμε στην ολομέλεια», ήταν το μόνο σκωπτικό σχόλιο που έκανε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.
«Μέσα και από αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει πλήρως τις ευθύνες της για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πραγματικά φαίνεται ότι παίρνει τα μέτρα της για να μην υπάρξει η παραμικρή δυνατότητα να βγει στην επιφάνεια, έστω και ένα μέρος της λυσσώδους λειτουργίας της ΕΥΠ και άλλων αντίστοιχων μηχανισμών», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, εστίασε τα σχόλια του σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά που βλέπον το φως της δημοσιότητας είναι ανεπίτρεπτα και πρέπει όλα τα κόμματα να συνεργαστούν ώστε να γίνει ένα όργανο λειτουργικό και αποτελεσματικό που θα είναι αφιερωμένο στην προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους.
Στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε έμφαση η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, τονίζοντας ότι «η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου λέει ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται σε ουσιαστικά και κρίσιμα ζήτημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, ούτε σέβεται τη συνταγματική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ ως θεσμό εγγύησης θεμελιώδους δικαιώματος».
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και συμπλήρωσε, διόρθωσε ή επιμελήθηκε καλύτερα κάποιες δογματικές και ουσιαστικές πτυχές του νομοσχεδίου σε ποσοστό, σε κάποια κεφάλαια έως και 50 % και 70%. Και βεβαίως ο υπουργός δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις που έχουν μία σοβαρή βάση τεκμηρίωσης για να διορθωθούν, έστω και στο τέλος, κάποια σημεία που χρίζουν περαιτέρω βελτιώσεων» επεσήμανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Ευρυπίδης Στυλιανίδης. «Είναι μία πλήρης, αλλά ατελής ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία, λόγω δυναμικών εξελίξεων, που θα πρέπει στο μέλλον να συμπληρωθεί ενδεχομένως και από άλλες ενέργειες, ωστόσο βάζει μια πάρα πολύ γερή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε κάτι πρωτοποριακό», συμπλήρωσε.