Με γεμάτη μεταρρυθμιστική ατζέντα θα ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική σεζόν καθώς η κυβέρνηση έχει σκοπό να καταθέσει στη Βουλή, τουλάχιστον 6 νομοσχέδια.
Όπως είχε επισημάνει στα τέλη του καλοκαιριού ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, θα δοθεί έμφαση στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας, της παιδείας.
Με την ατζέντα του πρωθυπουργού να «χορεύει» σε ρυθμούς ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή στα κρίσιμα υπουργεία να τρέξουν και να κλείσουν όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες. Ο επιτελικός σχεδιασμός της κυβέρνησης στοχεύει, μέσα στο φθινόπωρο να έχει ψηφιστεί μία σειρά νομοσχεδίων που αποτελούν άλλωστε και μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες, στέλνοντας το μήνυμα πως η νομοθετική μηχανή «γκαζώνει».
Ο Νέος Ποινικός Κώδικας
Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, αποτελούν ένα από τα κρίσιμα νομοσχέδια που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες και να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης τέλος Σεπτεμβρίου. Θα περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις των ποινών επί το αυστηρότερο για μία σειρά ειδεχθών αδικημάτων και αδικημάτων μεγάλης ηθικής και κοινωνικής απαξίας, με στόχο την προστασία ευπαθών ομάδων, ανηλίκων και θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας.
Ενδιαφέρον επικεντρώνει, η ρύθμιση που αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής σεξουαλικών αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων ακόμη και για πλημμελήματα. Για τα πλημμελήματα η παραγραφή θα αρχίζει να μετράει ένα χρόνο μετά την ενηλικίωση, δηλαδή στα 19, και για τα κακουργήματα 3 χρόνια μετά την ενηλικίωση του θύματος από τα 21. Παράλληλα, τα σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος ανηλίκων θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας θα προβλέπει μεταξύ άλλων ισόβια για ανθρωποκτονία, ομαδικό βιασμό, βιασμό εις βάρος ανηλίκου και εσχάτη προδοσία, ενώ αυξάνει τα ισόβια από τα 16 στα 18 έτη.
Κλιματικός Νόμος
Πυρετωδώς προετοιμάζει το ΥΠΕΝ τις διατάξεις του νέου κλιματικού νόμου που θα κατατεθεί το φθινόπωρο, υιοθετώντας τη δέσμη μέτρων «fit for 55», αλλά και υλοποιώντας τις Εθνικές Δεσμεύσεις για το κλίμα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021. Ο κλιματικός νόμος, μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που αυτές τις ημέρες αναθεωρείται και με τον νόμο για την κυκλική οικονομία θα αποτελέσουν τα τρία «εργαλεία» για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα, με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκόβη το Νοέμβριο.
Η Διακήρυξη των Αθηνών στην Κρήτη
Προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού αποτελεί «να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας».
Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στη σύνοδο των MED9 στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα καταστεί κυρίαρχο θέμα. «Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο», είχε δήλωσε τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός.
Προσχέδιο προϋπολογισμού 2022
Τον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2022, καθώς σε αυτό θα αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για μονιμοποίηση προσωρινών φορο-ελαφρύνσεων το 2022. Από το Σύνταγμα το προσχέδιο κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, συνεπώς θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είθισται να συνοδεύουν άλλα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία θα εξειδικεύονται τα μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων ή κινήτρων.
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει βασικό στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά θα περιλαμβάνει και μέτρα ελάφρυνσης φυσικών και νομικών προσώπων από το «καλάθι» με το οποίο θα ανέβει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εκτός απροόπτου, τον επόμενο μήνα μαζί με το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2022, ενώ θα είναι πλήρως κοστολογημένο και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Η σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα έχει ως βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Από «κόσκινο» οι εθελοντικές οργανώσεις
Μέσα στον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα ασχοληθεί με τον τρόπο λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που όπως αναδείχτηκε κι από τις πρόσφατες πυρκαγιές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες περιόδους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη το σχέδιο νόμου θα βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο που επικρατεί στο πεδίο του εθελοντισμού. Παράλληλα, μέσω αυτού, επιβάλλεται τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της υγειονομικής ασφάλειας και καθορίζονται οι ευθύνες του φορέα εθελοντικής απασχόλησης. Στόχος του νομοσχεδίου είναι και η μελλοντική αποφυγή θλιβερών φαινομένων που παρατηρήθηκαν στις πυρκαγιές του Αυγούστου, όταν επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την απουσία σχετικού μητρώου, ενήργησαν ως εμπρηστές υπό τον μανδύα του «εθελοντή». Το νομοσχέδιο -εκτός από τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τις σχέσεις κράτους-κοινωνίας πολιτών και τη χαρτογράφηση των οργανισμών, επιδιώκει διαφάνεια λειτουργίας, χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, λογοδοσία όταν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, παροχή κινήτρων για δημιουργία σοβαρών και ισχυρών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και φορολογικών κινήτρων για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών.
Έκτακτες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Το επόμενο διάστημα στο νομοθετικό έργο, θα προστίθενται έκτακτες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη συμμόρφωση με τα θεσμοθετημένα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε και στο πρόσφατο υπουργικό Συμβούλιο, μελετά την λειτουργία της πλατφόρμας ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, καθώς και την θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Στον νομοθετικό σχεδιασμό θα περιλαμβάνεται και ο εμβολιασμός 3.400 φιλοξενούμενων στο σύνολο των ανοιχτών δομών και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Πηγή: Parapolitika.gr