Βουλή: Σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ο νέος σωφρονιστικός κώδικας, λέει ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

Ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου παρουσίασε στην επιτροπή της Βουλής τις πολιτικές για τον σωφρονισμό και την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων

Tις προοπτικές επανένταξης των κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, καθώς και τις πολιτικές για τον σωφρονισμό και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία παρουσίασε Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  έπειτα από πρόσκληση του βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας, Κωνσταντίνου Καραγκούνη στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής των Ελλήνων.

Αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα

Ειδικότερα, στον τομέα αναβάθμισης υποδομών και βελτίωσης συνθηκών των Καταστημάτων Κράτησης, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού Κώδικα, πού πολύ σύντομα θα πάρει το δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης και νομοθέτησης, με ειδική μνεία στη θέσπιση ειδικού ένδικου μέσου για τις συνθήκες κράτησης στα Καταστήματα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην εθνική μας νομοθεσία και να εναρμονισθεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη νομολογία του ΕΔΔΑ και στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου (του Υπουργού Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου) αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, παράλληλα με την εμπέδωση της ευταξίας στις φυλακές. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προγράμματος ανέγερσης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, μεταξύ άλλων του Καταστήματος Κράτησης Κρήτης ΙΙ, της Χαλκίδας, των Ιωαννίνων, καθώς και στο μεγαλύτερο έργο αυτό της μετεγκατάστασης του συγκροτήματος Καταστημάτων Κράτησης του Κορυδαλλού σε περιοχή του Ασπροπύργου.

5619680

Κοινωνική επανένταξη

Αναφορικά με την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην επέκταση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών, καθώς και στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της δράσης «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Κρατουμένων», με σκοπό την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ενίσχυση της μελλοντικής επανένταξης αποφυλακιζομένων κρατουμένων στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα “Nestor”, που αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου σχολών γονέων στα Καταστήματα Κράτησης, με στόχο την ενίσχυση του πατρικού ρόλου κρατούμενων γονέων και την ουσιαστική επανένταξη τους στην κοινωνία, καθώς και σε προγράμματα του εποπτευομένου φορέα Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΥ.

Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και προγράμματα υγείας στις φυλακές

Ως προς τα θέματα υγείας, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στα θεραπευτικά προγράμματα της τοξικοεξάρτησης, της προσπάθειας για στελέχωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και στη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υγείας για την επέκταση του επιτυχημένου θεσμού προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) που δημιουργήθηκε για τον εμβολιασμό ενάντια στον Covid-19, σε κρατούμενους που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στο σύστημα τηλεϊατρικής, στο οποίο εντάσσονται σταδιακά ποικίλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

Αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης

Σχετικά με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι, με πρόσφατη διάταξη του ν.4937/22, τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις μεταγωγής κατάδικων κρατουμένων στα Αγροτικά Καταστήματα, προκειμένου να διασφαλισθεί η δυνατότητα μεταγωγής σε αυτά περισσότερων και, ως εκ τούτου, να επιτευχθεί σημαντική αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας.

Παράλληλα, πληροφόρησε ότι αναμένεται άμεσα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να συμβάλλει με ειδικούς επιστήμονες στην πρόοδο της αγροτικής ανάπτυξης.

Τελειώνοντας, ο κ. Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής για την πρόσκληση, για τον υψηλού επιπέδου διάλογο με τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, για τις υποδείξεις και προτάσεις τους, προκειμένου να βελτιωθεί η σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας.