Βουλή: Σήμερα στην ολομέλεια η πρόταση για εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις

Πώς θα γίνει η διαδικασία και η ψηφοφορία

Να επικυρώσει ή και να απορρίψει αντίστοιχα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει φαινόμενα χειραγώγησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων καλείται σήμερα η Βουλή.

 

 

Κάνοντας χρήση των νέων διατάξεων του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα σε 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί 34 βουλευτές (χρειάζονται 120 θετικές ψήφοι) από τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να προχωρήσει κοινοβουλευτικά η διαδικασία. Με βάση τις επί της αρχής τουλάχιστον τοποθετήσεις των κομμάτων ο αριθμός αυτός συγκεντρώνεται, παρότι η αστάθεια που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ έχει προκαλέσει σύγχυση σε όλες τις πλευρές.

Η πρόταση της κυβέρνησης

Επιμένει η κυβέρνηση στην πρόταση για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015 μέχρι σήμερα
Από την πλευρά της η πλειοψηφία πάντως επιμένει στην πρόταση που έχει καταθέσει δημόσια ο πρωθυπουργός για την διατύπωση πρότασης που δεν θα είναι ουδέτερη πολιτικά και θα περιλαμβάνει την περίοδο από το 2015 ως και σήμερα. Όλες οι ενδείξεις επιμένουν πως η στάση αυτή δεν έχει διαφοροποιηθεί και η εν λόγω πρόταση θα διατυπωθεί εκ νέου και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Οι ενδείξεις ωστόσο  φανερώνουν και τη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει το πρώτος σκέλος και αποδέχεται εμμέσως το δεύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβεί μετά από συνεννόηση στο πλαίσιο της λειτουργίας της επιτροπής. Μεταξύ των δύο αυτών παραμέτρων τοποθετούνται και τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία εμφανίζονται ανοιχτά στην διερεύνηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων ανεξαρτήτως χρόνου.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα σαφές είναι αν η ΝΔ θα κάνει πράξη τις σκέψεις που εκφράστηκαν περί κατάθεσης δικής της πρότασης με την παράλληλη λειτουργία δύο επιτροπών, αν και αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πλέον λιγότερες από ποτέ πιθανότητες.

Διαδικασία και ονομαστική ψηφοφορία

Η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των 6 εισηγητών των κομμάτων. Πρόκειται για τους: Δημήτρης Καιρίδης (θα είναι πιθανότατα και ο εισηγητής της ΝΔ στην επιτροπή εφόσον συσταθεί), Γιώργος Κατρούγκαλος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Γκιόκας, Βασίλης Βιλιάρδος και Φωτεινή Μπακαδήμα.  Αφού ολοκληρωθούν οι εν λόγω τοποθετήσεις, θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος 12 ομιλητών με βάση τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων (5 από ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ και 1 οι υπόλοιποι) και εν συνεχεία το λόγο θα λάβουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι (Θεοχάρης, Ραγκούσης, Σκανδαλίδης , Παφίλης, Χήτας, Γρηγοριάδης). Ενδιάμεσα θα μπορούν να τοποθετηθούν και όσοι πολιτικοί αρχηγοί το επιθυμούν αν και δεν αναμένεται η παρουσία του πρωθυπουργού, λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό (η κυβέρνηση θα εκπροσωπείται αλλά όχι από το σύνολο των υπουργών της καθώς η διαδικασία θεωρείται αμιγώς κοινοβουλευτική).

Αυτό που έχει πάντως ενδιαφέρον είναι πως η ψηφοφορία- σε αντίθεση με τις προανακριτικές επιτροπές- είναι ονομαστική και φανερή.

Οι βουλευτές δηλαδή θα πρέπει να πάρουν δημόσια θέση-και δεν θα μπορούν να «κρυφτούν» πίσω από την ασπίδα της μυστικότητας, που κατά το παρελθόν έχει σώσει πολλάκις τα κόμματα από κακοτοπιές.

Και αν για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ η στάση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, υπάρχουν πολλοί πέριξ του κοινοβουλίου που θέτουν ερωτήματα για τα υπόλοιπα κόμματα.