Βουλή: Σήμερα η ψήφιση των μέτρων στήριξης για τους πληγέντες των πυρκαγιών από την Ολομέλεια

Αφορούν την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος

Αφορούν την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος

 

Ψηφίζονται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα στήριξης για την Αττική, Εύβοια και Ηλεία μέτρα που αφορούν την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέχρι ώρας τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στηρίζουν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Κατά την συζήτηση στις επιτροπές καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Για την τελική τους θέση στην Ολομέλεια, έχουν επιφυλαχθεί ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος -ο οποίος ανακοινώθηκε ότι εντάσσεται στο κυβερνητικό σχήμα λίγη ώρα αφότου είχε ολοκληρώσει την εισήγησή του- επέκρινε εκ προοιμίου τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολίτευση, καθώς στη συζήτηση που προηγήθηκε το διάστημα που ακολούθησε τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν υπέβαλε προτάσεις, υπό το πρίσμα μάλιστα των ζητημάτων που αναζητούν λύση υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε «ότι την επομένη ημέρα της μεγαλύτερης τραγωδίας που έχει συμβεί έως σήμερα στη Βόρεια Εύβοια, οι πολίτες ζητούν κάθαρση για την ολοκληρωτική καταστροφή και πρόσθεσε ότι η ελληνική δικαιοσύνη καλείται να γράψει τη δική της ιστορία για τις 9 μέρες της καταστροφής και τους ποινικά υπόλογους».

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης κατήγγειλε ότι «το πανέτοιμο επιτελικό κράτος κατέρρευσε» κάτω από το μέγεθος της καταστροφής που έφερε στο προσκήνιο τα πολλά προβλήματα στην πρόληψη, στην υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε πως «ενώ τα φώτα της ανείπωτης καταστροφής σβήνουν, το θράσος της ΕΥΔΑΠ παραμένει απύθμενο, καθώς στέλνει μηνύματα στους κατοίκους για άσκοπη κατανάλωση νερού. Μίλησε για εγκληματικές ελλείψεις στην πρόληψη, εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση των πυρκαγιών και έκανε λόγο για «έγκλημα κατά συρροή» σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πότε συστάθηκε, πότε συνεδρίασε και ποια κόμματα συμμετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την προστασία των δασών, στην οποία είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχε και σχέδιο για τα περιαστικά δάση.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταθέτει τις ευθύνες της στους πολίτες και μίλησε για λαβύρινθο εσκεμμένης γραφειοκρατίας με την εμπλοκή πολλών διαφορετικών φορέων στην πρόληψη και στην κατάσβεση και εκχωρεί σε ιδιώτες τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα και τις αναδασώσεις.

Πηγή: parapolitika.gr