Quantcast

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο

Η απάντηση της κυβέρνησης στις επικρίσεις

Κατά πλειοψηφία, χθες Τετάρτη, ψηφίσθηκε επί της Αρχής και το σύνολο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”, εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» από την Ολομέλεια. «Υπέρ» του νομοσχεδίου επί της Αρχής και στο σύνολο του ψήφισε η ΝΔ.

Απείχε της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με διατάξεις για την : Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια κατά του covid-19. Για την διαδικασία εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμής δαπανών αγοράς αντιικών φαρμάκων και μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του covid-19. Προσθήκη διατάξεων στην παρ. 4 άρθρου 25 ν.4549/2018. για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής. Ρύθμιση σχετικά με το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών. Διατάξεις σχετικά με την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση του μητρώου ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες και ολοκλήρωσης της αναγκαίας προετοιμασίας για την λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών. Τροποποίηση της παρ1 του άρθρου 22 του ν. 5015/2013 σχετικά με την μετάθεση ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε συνέχεια ή μετακίνηση. Για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής των ιατρών του Γ.Ν. Θήρας. Προσθήκη στην παρ. 1Α του άρθρου 11 του ν. 2889/2021 για την απασχόληση ιατρών του ΕΣΥ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Την αντικατάσταση του άρθρου 105 του ν. 4692/2020 σχετικά με την συνεργασία πανεπιστημιακών εργαστηρίων και νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και πανεπιστημιακών εργασιών με νοσοκομεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τροποποίηση άρθρων 27 και 18 του ν. 3984/2021 σχετικά με τους Συντονιστές μεταμοσχεύσεων. Υπέρ της υπουργικής τροπολογίας τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τάχθηκε με το «παρών», ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 την καταψήφισαν.

 

Στο νομοσχέδιο, είχαν κατατεθεί και δύο βουλευτικές τροπολογία που όμως δεν έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η πρώτη, είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και αφορούσε την «Παύση εισφοράς 3%, υπέρ ΝΙΜΤΣ μερισμάτων ΜΤΑ και Εκτροπής της στο ΜΤΑ». Η δεύτερη, από βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την «Αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο παρατήρησε στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης αντιφατικότητα καθώς όπως είπε «από την μια διαφωνείτε με τον νομικό χαρακτήρα ως προσώπου ιδιωτικού δικαίου για το νέο Παιδιατρικό Ογκολογικό Κέντρο και από την άλλη γιατί στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων δεν παρέχουμε μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία». Επεσήμανε ότι «το Δημόσιο δραστηριοποιείται και μέσα από ανώνυμες εταιρείες ». Παρατήρησε πως «μέχρι την εμφάνιση του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ είχαμε διάσπαρτες κλινικές ουσιαστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

 

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι αυτό «που γίνεται τώρα, είναι ότι μέσα από το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ δημιουργείται μία Ογκολογική Μονάδα σε μια σχέση με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία παρέχοντας της μια σχετική αυτοτέλεια, με τη δική του διοίκηση, ώστε να μπορεί αυτομάτως το ίδιο να συνδέεται και να αναπτύσσεται. Δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού ή ότι ο πολίτης θα πληρώνει». Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης είπε πως «δεν ανέχομαι να παρασύρετε γονείς που έχουν τα παιδιά τους και να πηγαίνετε να τους λέτε ξαφνικά ότι από τον άλλο μήνα θα πληρώνετε». Όλες οι υπηρεσίες «θα παρέχονται δωρεάν, γι’ αυτό και επιλέγεται να παραμείνει ο ίδιος κρατικός προϋπολογισμός που υπάρχει», όπως άλλωστε και σήμερα γίνεται και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός, διευκρίνισε, ότι η μορφή του ΝΠΙΔ «διευκολύνει την σύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου με κέντρα του εξωτερικού και γιατρών που δεν θέλουν να είναι στο ΕΣΥ αλλά να έρχονται να πληρώνονται και να παίρνουν υπηρεσίες οι ογκολογικοί ασθενείς. Δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης πόρων μέσω κλινικών δοκιμών, άρα, δωρεάν υπηρεσίες στα πάσχοντα παιδιά. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει τα νοσήλια όπως το πράττει και σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Θα υπάρξουν αν χρειαστεί έκτακτες επιχορηγήσεις ακριβώς για να στηριχθούν όλες οι θεραπείες. Διασφαλίζουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι θα έχουμε περισσότερες παροχές, θα έχουμε δωρεάν παροχές, έχουμε μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

 

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης για την μη στήριξη των γιατρών του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «αυτή η Κυβέρνηση δίνει αύξηση 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτή μπορούσε, αυτή έδωσε. Αυτή η Κυβέρνηση δίνει 400 ευρώ σε αυτούς που είναι στις ΜΕΘ και στους εντατικολόγους και 250 ευρώ στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτή η Κυβέρνηση αύξησε το επίδομα επικινδυνότητας στους νοσηλευτές στα 200 ευρώ. Τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους των Κέντρων Υγείας τους ενέταξε στον προσωπικό γιατρό, όπως εσείς τους εντάξατε στον οικογενειακό γιατρό, δίνει 800 ευρώ το μήνα επιπλέον. Αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διασφάλισαν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αντιστοιχεί στο 9% των 17 δισεκατομμυρίων»

Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον ΕΟΜ, οι παρεμβάσεις που γίνονται, ανέφερε ο υπουργός Υγείας αφορούν «σημαντικά θέματα βιοηθικής, όπου για πρώτη φορά καθιερώνεται και ο καρδιακός θάνατος. Αναβαθμίζεται το μητρώο δοτών, παρεμβαίνουμε στην ενημερωμένη συναίνεση ακολουθώντας ένα πρότυπο που ταιριάζει ακριβώς με την ελληνική κοινωνία». Ο κ. Πλεύρης, δεσμεύτηκε ότι «θα διασφαλιστούν τα 1,5 – 2 εκατομμύρια τα οποία έχει κρίνει η Επιτροπή ότι είναι απαραίτητα για τον ΕΟΜ. Για το δε θέμα των Συντονιστών με την τροπολογία που κατατέθηκε δημιουργείται η ευελιξία στις προσλήψεις τους, με μόνο την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

 

Για τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την αντιμετώπιση του covid, ο υπουργός ανέφερε ότι η παράταση που αφορά στη διενέργεια επίδειξης πιστοποιητικού ή διενέργειας τεστ πλέον θα αφορά μόνο συγκεκριμένες δομές τις οποίες μας υπέδειξε η Επιτροπή. Όλο το άλλο πλαίσιο ενδεχομένως, να είναι από τις τελευταίες φορές που ανανεώνεται.

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «προχωράμε σε μια ενίσχυση του προϋπολογισμού. Στο κομμάτι του clawback των φθηνών φαρμάκων, επιλέγουμε να είναι 0,20, δηλαδή γύρω στα 5 με 6 ευρώ οι θεραπείες οι μηνιαίες, όπου η λογική είναι ότι αυτά τα φάρμακα πρέπει να έχουν λιγότερες επιβαρύνσεις -αυτήν τη στιγμή έχουν γύρω στο 25% επιβαρύνσεις, άρα βάζουμε ένα πλαφόν 10% το οποίο το παίρνουμε από άλλα ακριβότερα φάρμακα- προκειμένου να μην υπάρξει απόσυρσή τους λόγω ακριβώς της αύξησης η οποία έχει γίνει λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και είναι ένα μοντέλο το οποίο ακολουθήσαμε από το καλοκαίρι στα νοσοκομεία μας και χάρη και σε αυτή τη ρύθμιση τα νοσοκομεία μας δεν είχαν πρόβλημα ως προς τα φθηνά αυτά φάρμακα».

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, από την δική της πλευρά, τόνισε πως « στόχος του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης είναι καλύτερες υπηρεσίες για όλους. Ένα κράτος πιο σύγχρονο, πιο ευέλικτο. Αυτό που λέτε για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση είναι τελείως λάθος. Οι γιατροί πρέπει να έχουν κίνητρα, όπως έχουν σε όλο τον κόσμο, γιατί αλλιώς θα σηκωθούν και θα φύγουν σε εύρωστες χώρες που έχουν μεγαλύτερο ΑΕΠ. Προχωράμε μιλώντας με όλους, με τις ενώσεις ασθενών, με τους γιατρούς, με το νοσηλευτικό προσωπικό και φέρνουμε νομοσχέδια τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξετε όλοι, γιατί αυτό είναι το μέλλον της χώρας μας». Επισήμανε, ότι τα νοσοκομεία στην Ευρώπη λειτουργούν ως ΝΠΙΔ. Και το μοντέλο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη έδειξε την επιτυχία του. Επισήμανε ότι η μορφή της ΣΔΙΤ με το Ίδρυμα Ωνάση, είχε ως αποτέλεσμα από το 4% οι μεταμοσχεύσεις να κοντεύουν να φθάσουν στο 6% ανά 100.000 του πληθυσμού. Υπογράμμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο φέρνει καινούργια πράγματα για τις μεταμοσχεύσεις. Καθιερώνονται νομικά οι τοπικοί συντονιστές, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Παρέχεται περισσότερη αυτοτέλεια στον ΕΟΜ. Δύο εκατομμύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον ΕΟΜ. Δημιουργούνται τριάντα θέσεις εκ των οποίων οι 15 είναι καινούργιες θέσεις για συντονιστές. Μας ενδιαφέρει η ενημέρωση του κοινού για τις μεταμοσχεύσεις γι’ αυτό και εργαζόμαστε και μέσα στα σχολεία. Σχετικά με την ιατρική στελέχωση του ΕΣΥ, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι «προσπαθούμε να βρούμε κίνητρα και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές» σημειώνοντας ότι σε όλα τα συστήματα δευτεροβάθμιας υγείας λόγω της πανδημίας και της εντατικοποίησης της εργασίας που υπήρχε έχασαν ιατρικό προσωπικό. Σχετικά με τις επικρίσεις ότι η Κυβέρνηση διόρισε «ημέτερους» στις διοικήσεις των νοσοκομείων, θύμισε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «έδιωξε όλους τους διοικητές των νοσοκομείων γιατί δεν ήταν «ημέτεροι»!»