Quantcast

Βουλή: «Ναι» στη συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα και σήμερα για την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης και για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων καθώς και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας»

Υπέρ της κύρωσης των συμβατικών κειμένων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής ψήφισε νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της συμμετοχής μας, τάχθηκαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχαν καταψηφίσει ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Όπως εξήγησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, «στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, δύο είναι τα ουσιώδη ζητούμενα. Πρώτον, η διατηρήσιμη μείωση των παράνομων ροών προς την EE και δεύτερον και εξίσου σημαντικό, η ουσιαστική αλληλεγγύη. Η Ελλάδα έχει πει και κάτι παραπάνω. Δεν μιλάει μόνο για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης, αλλά και για την άρση των περιορισμών των δικαιωμάτων μετακίνησης εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές διαδικασίες ασύλου και για ευρωπαϊκούς κανονισμούς και μετά να μιλάμε για εθνική ευθύνη».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «είναι ιδιαίτερα θετικό ότι με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίνεται σήμερα από την Ολομέλεια η Σύμβαση προσχώρησης της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής, ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς που παρεμβαίνει στη συζήτηση για τη μετανάστευση και το άσυλο εντός και εκτός Ευρώπης, προωθώντας τον διάλογο μεταξύ διαφόρων γεωγραφικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών χωρών προέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη».

Ο υπουργός προειδοποίησε πως «Πρέπει να περιορίσουμε δραστικά το μέγεθος του προβλήματος του μεταναστευτικού, για να μην ξαναζήσουμε τα λάθη του 2015, όπως είπαν ομόφωνα οι υπουργοί Εσωτερικών στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα και σήμερα για την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης και για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων καθώς και για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

 

Πηγή: Parapolitika.gr