Βουλή: Μπρα ντε φερ «κορυφής» για τις πυρκαγιές πριν από τη ΔΕΘ

Σε χαμηλούς τόνους από τον πρωθυπουργό και κλίμα προγραμματικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση στη Βουλή

Το εναρκτήριο λάκτισμα μιας «καυτής», όπως προβλέπεται, πολιτικής σεζόν θα γίνει κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών και με αντικείμενο τις πυρκαγιές. Σεζόν που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κάλπες, μιας και ήδη τρέχει ο τρίτος χρόνος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η συζήτηση αναμένεται να αποτελέσει τη συνέχεια των όσων ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, και ιδιαίτερα εκείνες που ήταν στην κορύφωσή τους τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Εύβοια και Βορειοανατολική Αττική. Εκεί που αναδείχτηκαν η τακτική και η στρατηγική κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής, που πάντα επιδιώκει να μπαίνει στο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων. Τον τόνο ουσιαστικά έδωσαν η «συγγνώμη» του πρωθυπουργού, η (για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ) συναινετική στάση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για παραίτηση των κυρίων Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά.

 

Ψυχραιμία και λογική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα κινηθεί στη συζήτηση στη Βουλή στην ίδια λογική που ακολούθησε όλες τις προηγούμενες ημέρες. Με αρκετή δόση ενσυναίσθησης και σχετικά χαμηλούς τόνους, θα παραδεχτεί εκ νέου ότι έγιναν λάθη, θα εξηγήσει τι σημαίνει η «συγγνώμη» του προς τους πολίτες και θα επιμείνει στην ανάγκη να διορθωθούν οι αστοχίες που έγιναν. Θα σταθεί ιδιαιτέρως στο ζήτημα της επόμενης ημέρας για τις πληγείσες περιοχές, με έμφαση στην Εύβοια, ενώ θα αναπτύξει και το σχέδιό του για μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιπυρικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου από την αντιπολίτευση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, και μάλιστα -όπως υπογραμμίζει στενός του συνεργάτης δεν θα διστάσει να αποδεχτεί οποιαδήποτε σωστή πρόταση ή ιδέα πέσει στο τραπέζι από τους πολιτικούς αντιπάλους. Αυτό, ωστόσο, που δεν θα δεχτεί είναι η άδικη και ισοπεδωτική κριτική, καθώς στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι το μέτρο των εκκενώσεων είναι αυτό που έσωσες ζωές. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του, δεν θα κρυφτεί πίσω από την κλιματική αλλαγή και κρίση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αναφερθεί και στις εκτεταμένες πυρκαγιές (σ.σ.: τα megafires) που έχουν πλήξει την Ευρώπη και την Αμερική.

 

Η πίεση στον Τσίπρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία τις προηγούμενες ημέρες αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης εσωκομματικής διαπάλης. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, υποστήριξαν την τακτική της σκληρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, με ταυτόχρονο αίτημα για παραιτήσεις υπουργών.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν τους άκουσε και επέλεξε να κρατήσει σχετικά χαμηλούς τόνους, συνοδεύοντας την κριτική του με κάποιες προτάσεις. Σε αυτήν τη «γραμμή» είχαν συμφωνήσει στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Μπίστης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που του εισηγήθηκαν να επικεντρώσει την κριτική του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού προκειμένου να μη διαχυθούν οι ευθύνες. Επιπλέον, στο σκεπτικό των στελεχών αυτών, και εντέλει του κ. Τσίπρα, εκτιμήθηκε ότι δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει ακραίους τόνους και φρασεολογία, διότι έχει «πίσω του το Μάτι και τους 102 νεκρούς». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν της δεδομένης κριτικής που θα κάνει στην κυβέρνηση, αναμένεται να εστιάσει και στην ενίσχυση του προγραμματικού του λόγου, κάτι που, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία δημοσκοπήσεων, αποτελεί το αδύναμο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Επιθετική η Φώφη Γεννηματά

Στον αντίποδα του κ. Τσίπρα κινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα -και το ίδιο θα πράξει και στη συζήτηση στη Βουλή- η Φώφη Γεννηματά. Σήκωσε στα ύψη τους τόνους της κριτικής, ζητώντας μάλιστα τις παραιτήσεις των δύο βασικών υπουργών, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά. Η κ. Γεννηματά είναι σαφές ότι πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Και αυτό γιατί φαίνεται να εκτιμά πως η σκληρή αντιδεξιά ρητορική που χρησιμοποιεί θα τη βοηθήσει στην επανεκλογή της.

Ούτως ή άλλως, μετά τη σημαντική πρόγευση που θα έχουμε από τη συζήτηση στη Βουλή, θα επακολουθήσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το συνολικό τους σχέδιο, δεδομένου ότι η σεζόν 2021-2022 είναι αυτή που θα διαμορφώσει πλήρως το υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές, ανεξάρτητα αν διεξαχθούν στο όριο της συνταγματικής θητείας.

 

 

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ