Βουλή – Μηνυτήρια αναφορά Ν. Ανδρουλάκη: Διαβεβαιώσεις Κ. Τσιάρα για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης

«Σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά παρακολούθησης», δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου

«Σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά παρακολούθησης», δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του, όπως διαπιστώθηκε από ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας συντάχθηκε με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι αρμόδια να επιληφθεί του θέματος και να κινήσει τη διαδικασία για τη διαλεύκανσή του, ενώ η κυβέρνηση θα συνδράμει προς όποια κατεύθυνση χρειαστεί, για να ριχτεί άπλετο φως και να μην μείνει καμία σκιά.

Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δικαστική Αστυνομία, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τον εισηγητή του κόμματος, Χάρη Καστανίδη, την γραμματέα της Κ.Ο, Ευαγγελία Λιακούλη και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, Νάντια Γιαννακοπούλου, να καταγγέλλουν παράνομη αντιδημοκρατική ενέργεια, να κάνουν λόγο «για μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών» και να καλούν τη κυβέρνηση «να προχωρήσει στην άμεση σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών, ώστε να δώσουν εξηγήσεις ο επικεφαλής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών».

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για άμεση σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών, χαρακτηρίζοντάς το «μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».

«Προφανώς είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς ότι σε μία δημοκρατική κοινωνία και σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μέθοδοι παρακολούθησης ή καταγραφές αυτού του τύπου, μπορεί να λαμβάνουν χώρα και βεβαίως να δημιουργούν τα πλείστα όσα. Υπάρχει ήδη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που σε πολύ συγκεκριμένη λογική βάζει, αφενός μεν μπροστά την διαδικασία που η ίδια η δικαιοσύνη πρέπει να ακολουθήσει, αλλά βεβαίως και τη κυβερνητική συνδρομή προς όποια κατεύθυνση αφορά η διαλεύκανση του συγκεκριμένου ζητήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η προϊσταμένη εισαγγελέας Αθηνών, όταν είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο πριν κάποιο χρονικό διάστημα και βεβαίως νομίζω ότι η δικαιοσύνη, σε τέτοιου είδους ζητήματα κινείται άμεσα και σταθερά, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο, ούτε αμφισβήτησης, ούτε πολύ περισσότερο συζήτησης σε θέματα και σε ζητήματα που σε ένα μεγάλο βαθμό – το γνωρίζουμε όλοι μας – δεν έχουν καμία σχέση σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, αλλά αφήνουν περιθώριο ανοχής ή συγκάλυψης τέτοιων γεγονότων».

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι η δικαιοσύνη, μόνη της, ανεξάρτητη, με μια διαδικασία η οποία προβλέπεται μέσα από την ίδια τη λειτουργία της, ουσιαστικά επιλαμβάνεται όλων αυτών των ζητημάτων και κινεί όλες αυτές τις διαδικασίες, προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως και προφανώς να μην υπάρχουν σκιές», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

«Είναι αταλάντευτη η θέση της ΝΔ και της κυβέρνησης να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει φως στις καταγγελίες, ώστε καμία σκιά, απορία ή γκρίζα ζώνη να μην μείνει στα θέματα αυτά που αφορούν τη δημοκρατία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, κάλεσαν την κυβέρνηση «να κινηθεί άμεσα και χωρίς υπεκφυγές, ώστε να δώσει εξηγήσεις για όλα αυτά που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας».

«Είναι μείζον θέμα δημοκρατίας και θεμελιωδών συνταγματικών αρχών η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου αρχηγού κόμματος, του κ. Ανδρουλάκη. Υπάρχει οσμή σκανδάλου και η κυβέρνηση δεν μπορεί να την κρύψει», ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για «έκνομες παρακρατικές ενέργειες υποκλοπών» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του όταν θα έρθει στην εξουσία, «δεν θα αφήσει να μείνουν στο σκοτάδι και θα κινήσει τις διαδικασίες για την ποινική εξέτασή τους, ώστε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται».

Ο Χάρης Καστανίδης, έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα» αλλά και για «μη τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό», και πρόσθεσε ότι «η παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου σε πολιτική δύναμη κόμματος, είναι η κορυφή του παγόβουνου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η κ. Γιαννακοπούλου, που επεσήμανε ότι «τίθεται πλέον θέμα πραγματικής λειτουργίας της δημοκρατίας και αφορά την ανεξαρτησία του πολιτικού συστήματος» και η κ. Λιακούλη, που τόνισε ότι «πρέπει να απαντηθούν στην επιτροπή Θεσμών, τα μείζονα πολιτικά ζητήματα, ποιοι, πότε και γιατί παγίδευσαν το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, συμφώνησε να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή Θεσμών, ώστε να δώσουν εξηγήσεις οι επικεφαλής της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ, υπενθυμίζοντας ότι και το κόμμα του είχε καταγγείλει παράνομη παρακολούθηση των τηλεφώνων των κεντρικών του γραφείων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να δοθούν απαντήσεις.

«Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο ξέφραγο αμπέλι. Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει στοιχεία, γιατί τίθεται θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας», ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΜεΡα25, Μαρία Απατζίδη, υπογράμμισε ότι η δημοκρατία βάλλεται διαρκώς.