Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι στοχευμένες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά τις κυρώσεις των δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, με διατάξεις «για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού covid 19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων» που εκδόθηκαν τον Αύγουστο, από τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής – Εμπορίου της Βουλής.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «υπέρ» ψήφισε η ΝΔ, «κατά» το KKE και το ΜέΡΑ 25 ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για τοποθετηθούν στην ολομέλεια. Αύριο το μεσημέρι θα διεξαχθεί η κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών για την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.
Κοντοζαμάνης: Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανεξέλεγκτο το claw back
Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κλείνοντας την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, απάντησε σε παρατηρήσεις και επικρίσεις της αντιπολίτευσης στις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας.
Απαντώντας στα σχόλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση της φαρακευτικής δαπάνης, ο υφυπουργός ανέφερε πως «πράγματι πρέπει να ελέγξουμε τη ζήτηση και το claw back – παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχαμε πάρει την περίοδο 2012-14 αυτά τα μέτρα, δεν τα είχε ψηφίσει». Μάλιστα, ανέφερε πως πρόθεση του υπουργείου είναι «να κλειδώσουμε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να τα παρακάμπτει και έτσι να έχουμε πραγματικά έλεγχο της στιγμιογράφησης». Ο κ. Κοντοζαμάνης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του άφησε «ανεξέλεγκτο το όλο σύστημα της ζήτησης και το claw back, κάνοντας πολιτική με ξένα κόλλυβα», με το επιχείρημα πως επειδή υπήρχε το όριο στη φαρμακευτική δαπάνη, δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό Προϋπολογισμό. Όμως αυτό το βάρος, πέρναγε στους ασφαλισμένους και στους ασθενείς, που πλήρωναν υψηλότερες συμμετοχές σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε.
Αναφορικά με τη διάταξη της ΠΝΠ που αφορά ειδικότητες ιδιωτών γιατρών, που με απόδειξη υπηρεσιών προσφέρουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία, ο υπουργός ανέφερε πως «προσθέσαμε τους γενικούς χειρουργούς και τους μαιευτήρες, διότι σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο υπάρχουν πολλές εγκυμονούσες και αυξημένη ζήτηση γι’ αυτές τις ειδικότητες». Σημείωσε δε, πως «δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Αυτό γίνεται σε όλο τον πλανήτη. Αυτό γίνεται σε όλα τα σύγχρονα συστήματα υγείας. Είναι τα περίφημα locum».
Απαντώντας στις παρατηρήσεις του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για τα entry fee, ο υφυπουργός ανέφερε πως «αυτό το επιπλέον 25%, εμποδίζει τα καινοτόμα φάρμακα να έρχονται στη χώρα και να έχει πρόσβαση ο Έλληνας ασθενής σε καινοτόμες θεραπείες».