Βουλή: Άγρια κόντρα Γεωργιάδη – Σκουρλέτη για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ στο «μπλόκο» για το κόμμα Κασιδιάρη

«Δεν αφήναμε στον Κασιδιάρη να κάνει εκπομπές μέσα από την φυλακή», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης - Επαναφέρετε τη «θεωρία των δύο άκρων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή , στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε προς συζήτηση και ψήφιση η κυβέρνηση, και υπόσχεται να μπλοκάρει την κάθοδό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.

Άδωνις Γεωργιάδης και Πάνος Σκουρλέτης ήρθαν σε αντιπαράθεση για το «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για αναφορές που θέλουν τον καταδικασθέντα χρυσαυγίτη να κάνει διαδικτυακές εκπομπές μέσα από τις φυλακές Δομοκού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετικούς ισχυρισμούς βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο είπε αρχικά:

«Είναι απόλυτο ψέμα ότι επιτράπηκε στον Ηλία Κασιδιάρη να κάνει ποτέ διαδικτυακή εκπομπή μέσα από τις φυλακές».

Στην παρέμβασή του ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε: «Μίλησα τώρα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και με διαβεβαίωσε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έχει κάνει καμία διαδικτυακή εκπομπή μέσα από τις φυλακές. Πρόκειται περί ψεύδους» είπε και εξήγησε: «Αυτό που έχει κάνει πράγματι, είναι ότι έπαιρνε στο τηλέφωνο τον δικηγόρο του, που όπως ξέρετε είναι δικαίωμα του κάθε φυλακισμένου, έλεγε όσα έλεγε στο τηλέφωνο στον δικηγόρο του. Ο δικηγόρος του τα κατέγραφε και μετά αυτός τα ανέβαζε στο διαδίκτυο».

Ο υπουργός ρώτησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσουν εάν «εισηγούνται να καταργηθεί το δικαίωμα των κρατουμένων να μιλάνε με τους δικηγόρους τους, γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μόνο για τον Κασιδιάρη: Αυτό εάν είναι, θα πρέπει να γίνει για όλους. Εάν αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να κατατεθεί για την ακούσουμε».

Συνεπώς, είπε ο κ. Γεωργιάδης «δεν αφήναμε στον Κασιδιάρη να κάνει εκπομπές μέσα από την φυλακή. Δεν έχει κάνει διαδικτυακές εκπομπές μέσα από την φυλακή. Πρόκειται για προπαγάνδα και ψεύδος. Τελεία!».

Σχετικά με την συγκέντρωση του κόμματός του στην Αθήνα, ο υπουργός είπε ότι «έχει βγει επίσημη ανακοίνωση, και σε δελτίο Τύπου, και σε κάμερα από τον δήμαρχο Αθηναίων, ότι ουδέποτε ο δήμος του έδωσε άδεια. Η συγκέντρωση έγινε χωρίς άδεια. Και αυτό είναι ένα άλλο ψέμα που λέτε. Δεν πήραν άδεια από τον δήμο της Αθήνας».

Βουλή – Διάταξη Κασιδιάρη: Επαναφέρετε τη «θεωρία των δύο άκρων» και γι’ αυτό ψηφίζουμε «παρών» είπε ο Σκουρλέτης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι η εμμονή της κυβέρνησης «δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε την τροπολογία και κατά συνέπεια θα οδηγηθούμε στο ‘παρών’. Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια ρύθμιση, η οποία θα έρθει ενδεχομένως να αλλάξει τον χαρακτήρα της ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, απαντά στα πραγματικά θέματα που υπάρχουν για να μην ανοίξει και πάλι αυτός ο ασκός του Αιόλου αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Ο υπουργός Εσωτερικών, παρά τις νομοθετικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε, δεν έλαβε υπόψιν του τις αντιρρήσεις επί της αρχής, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ 25.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι φέρνει την τροπολογία αυτή με αρκετή καθυστέρηση – στο παρά πέντε των εκλογών ενώ θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Αντίθετα, επιλέγει να μην δημιουργεί μια πλατιά πλειοψηφία σε μια διάταξη που δεν θα εγκυμονεί κινδύνους στην δράση των σύγχρονων ναζί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη σύνδεση της τροπολογίας με το άρθρο 29 του συντάγματος, καθώς δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα υπόβαθρο που να μπορεί να εκμεταλλευτεί μία κυβέρνηση σε άλλο χρόνο, αποκλείοντας άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό είπε, δεν είναι δικές μας εσωτερικές ανησυχίες, αλλά βλέπουμε τέτοιες ενέργειες που έχουν γίνει σε άλλα κράτη. Όπως άλλωστε και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, ακόμα και υπουργούς, να επαναφέρουν την «ανιστόρητη συζήτηση των δύο άκρων». Απόψεις «που τις άκουσα χθες σε τηλεπαράθυρο από τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη, που μας είπε ότι το ΕΑΜ ήθελε να φέρει τον κομμουνισμό και ότι ο κομμουνισμός και ο φασισμός είναι το ίδιο και το αυτό».

«Πράξη πολιτικής δειλίας, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την μεταπολιτευτική Ελληνική Δημοκρατία», απαντά ο Άδωνις

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε ότι «με θλίψη ακούω ότι η τελική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία θα είναι το ‘παρών’. Είναι μια πράξη πολιτικής δειλίας, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την μεταπολιτευτική Ελληνική Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλείται να λύσει ένα πρόβλημα που έχει προκύψει από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής. Εάν αυτή είχε γίνει στην ώρα της, τώρα θα είχε ολοκληρωθεί και ο δεύτερος βαθμός και θα είχαμε αμετάκλητη καταδίκη και δεν θα χρειαζόταν καμία τέτοια τροπολογία» αλλά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «δεν πράξατε απολύτως τίποτα για να τελειώσει αυτή η δίκη, με αποτέλεσμα επί πέντε χρόνια να μην ολοκληρώνεται – και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ». Στην πραγματικότητα, είπε, «σήμερα ρυθμίζουμε ένα ακόμα πρόβλημα που μας κληροδότησε η κυβέρνησή σας».

Σχετικά με το ΕΑΜ και τον ύμνο που παίχτηκε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του κ. Τσίπρα, ο υπουργός είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα να καπηλεύεται την μνήμη του ΕΑΜ. Το μόνο κόμμα στην αίθουσα που μπορεί βασίμως και γνησίως να ισχυρίζεται ότι είναι ο πολιτικός κληρονόμος του ΕΑΜ, είναι αναμφίβολα το ΚΚΕ και κανένα άλλο». Στον ΣΥΡΙΖΑ είπε, είστε «οπορτουνιστές», «είστε τυχοδιώκτες, όταν νομίζετε ότι ο ύμνος του ΕΑΜ θα σας φέρει ψήφους, παίζετε τον ύμνο του ΕΑΜ. […] Εάν πιστεύατε ότι ο ύμνος του Παναθηναϊκού θα σας έφερνε ψήφους, τότε θα παίζατε τον ύμνο αυτό ή όποιον άλλο. Αυτή είναι η τακτική σας!».

Ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι αυτοί που έδωσαν μάχη κατά της Χρυσή Αυγή ήταν η ΝΔ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε «συμμαχήσει» με τις ψήφους της για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, όπως και «στην πάνω και κάτω πλατεία» και στις «συνυπάρξεις» στο Καστελόριζο. Αυτοί οι «μεγάλοι μαχητές» κατά της Χρυσής Αυγής είστε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ!». Σήμερα, είπε ο υπουργός, στον ΣΥΡΙΖΑ «είστε πραγματικά δυστυχισμένοι με αυτή την τροπολογία, γιατί εσάς σας ενδιαφέρει ότι νομίζετε ότι η Χρυσή Αυγή στερεί από τη ΝΔ βουλευτές και έδρες, για αυτό και πάτε στο ‘παρών’. Αλλά το παρών σημαίνει αφήστε τον Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές».