Quantcast

Βορίδης για Αλεξανδρούπολη: Ανθρωποκτονίες που συνδέονται με συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας τιμωρούνται με ισόβια

Στην ανθρωποκτονία της 29χρονης γυναίκας στην Αλεξανδρόπουλη αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Στην ανθρωποκτονία της 29χρονης γυναίκας στην Αλεξανδρόπουλη αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό.

 

 

«Προφανώς, φαινόμενα ανθρωποκτονιών είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, ειδικά όταν συνδέονται με συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας. Οι εξοικειωμένοι με το ποινικό μας δίκαιο, ξέρετε ότι υπάρχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, και επομένως υπάρχει επαύξηση του αξιοποίνου, κυρίως όταν οποιοδήποτε αδίκημα τελείται -εννοώ αδίκημα σωματικής βίας, σωματικών βλαβών- σε περιβάλλον ενδοοικογενειακό. Προφανώς, η ανθρωποκτονία έχει επανέλθει στα ισόβια και ούτως ή άλλως επιβάλλεται το μέγιστο της ποινής που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

«Έχει μία σημασία το γεγονός ότι μία τέτοια πράξη τελείται ενδοοικογενειακά, ως προς τη στάθμιση και την αξιολόγηση των ενδεχόμενων και της χορήγησης ελαφρυντικών. Δεν είναι άμεσα συνδεόμενα το ένα με το άλλο, τα ελαφρυντικά με την ενδοοικογενειακή βία, αλλά γίνεται μία συνολικότερη στάθμιση της προσωπικότητας του δράστη και των συνθηκών τέλεσης των αδικημάτων αυτών», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Η αποτελεσματικότερη προσέγγιση

«Από την άλλη μεριά, αυτό που, κατά τη γνώμη μου, είναι η αποτελεσματικότερη προσέγγιση, υπό την έννοια του να έχει κανείς τις ορθές ποινικές διατάξεις και τη σωστή εφαρμογή των ποινικών διατάξεων, για να αντιμετωπίσει αυτές τις απαράδεκτες δολοφονίες, δεν αναιρεί γενικότερα ζητήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με στερεοτυπικές προσεγγίσεις, στο μυαλό πολλών ανθρώπων, που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των δύο φύλων. Εκεί, όντως, χρειάζονται πολύ πιο σύγχρονες και πολύ πιο απαιτητικές δράσεις, οι οποίες, πράγματι, μπορούν να συμβούν και στην κοινωνία των πολιτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε και να είναι διαρκής, για την κατάκτηση της ισότητας των φύλων, είναι κάτι που πρέπει να επαφίεται μόνο στη δράση της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Στη δημόσια διοίκηση επαιρόμεθα να λέμε ότι η χώρα μας σε μία σειρά από δείκτες φαίνεται ότι εμπιστεύεται τη γυναίκα. Το 50% των διευθυντικών στελεχών στο Δημόσιο είναι γυναίκες. Μένουν αρκετά να γίνουν στα ζητήματα των εκπροσώπων του λαού. Εκεί οι γυναίκες που εκλέγονται, παρά την ύπαρξη ποσοστώσεως, είναι σε χαμηλό ποσοστό και προφανώς είναι πολύ περισσότερα αυτά που πρέπει να κάνουμε», σημείωσε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Ειδικά, στο υπουργείο Εσωτερικών, επίσης επαιρόμεθα να λέμε ότι τα σημαντικότερα στελέχη μας είναι γυναίκες. Η γγ ανθρώπινου δυναμικού, η κ. Χαραλαμπογιάννη, είναι γυναίκα. Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, επίσης. Οι πυλώνες της διοικητικής μεταρρύθμισης επομένως, είναι γυναικείου φύλου και με την έννοια αυτή, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές των δράσεων αυτών».